07.11.2017 00:21

An dezastruos pe Valea Dâmboviței

An dezastruos pe Valea Dâmboviței
Galerie foto

❚ După o primăvară în care temperaturile scăzute au efectat aproape toți pomii fructiferi și o vară cu temperaturi destul de ridicate, care au făcut că merii să fie atacați de dăunători, producătorii se confruntă cu unul dintre cei mai săraci ani din ultima perioadă ❚ ”Este cel mai slab an pe care l-am întâlnit vreodată. Nu ne-a ajutat niciun anotimp; Muncă în zadar. Bani cheltuiți, iar producția zero; Nu avem ce să facem. Pregătim plantațiile pentru anul viitor”, se plâng pomicultorii dâmbovițeni

CORVIN DUMITRICĂ

 


 

An destul de dificil pentru producătorii de mere de pe Valea Dâmboviței. După o primăvară în care temperaturile scăzute au efectat aproape toți pomii fructiferi și o vară cu temperaturi destul de ridicate, care au făcut că merii să fie atacați de dăunători, în această toamnă, producția de mere este una destul de mică. În aceste condiții, producătorii se confruntă cu unul dintre cei mai săraci ani din ultima perioadă. Pe lângă producția mică, merele sunt de o calitate mult mai slabă decât în anii trecuți, iar producătorii spun că prin valorificarea lor nu reușesc să acopere nici măcar cheltuielile făcute de-a lungul anului.

● ”Este cel mai slab an pe care l-am întâlnit vreodată. Nu ne-a ajutat niciun anotimp. Problemele au început în primăvară, atunci când pomii abia înfloriți au înghețat într-o noapte din cauza temperaturilor scăzute. Vara a fost caniculară, iar livezile au fost afectate de tot felul de dăunători. Acum sunt livezi întregi din care nu avem ce să culegem”. ● ”Muncă în zadar. Bani cheltuiți, iar producția zero. Noi am îngrijit livezile. Le-am aplicat tratamentele la timp, însă vremea nu ne-a ajutate deloc.” ● ”Anul acesta o să mâncăm fructe din import. Din păcate, la noi este dezastru. Producția la jumătate față de anii trecuți.” ● ”Nu avem ce să facem. Pregătim plantațiile pentru anul viitor. Anul acesta s-a încheiat prost pentru mulți dintre noi”. Acest lucru se vede și în piețele din municipiul Târgoviște și nu numai, unnde celebrele și căutatele mere de Voinești sunt o raritate, consumatorii fiind nevoiți să de îndrepte către fructele aduse din import. Totodată, producătorii spun că producția scăzută va influența destul de mult prețul merelor.