25.05.2022 00:19

Americanii vor să construiască o minicentrală nucleară la Doicești!

Americanii vor să construiască o minicentrală nucleară la Doicești!
Galerie foto

*Angajamentul României de a dezvolta local reactoarele nucleare SMR realizate de NuScale vine în contextul în care autoritățile române s-au angajat la cea mai rapidă ieșire din zona de cărbuni, termenul asumat fiind anul 2032, mai devreme decât Germania sau Polonia

 

Americanii de la NuScale vor să construiască la Doicești, pe amplasamentul Fostei Termocentrale, prima centrală nucleară de mici dimensiuni din lume. Anunțul a fost făcut de către Virgil Popescu, ministrul Energiei, care a anunțat luni locul unde va fi construită prima centrală modulară de mici dimensiuni din lume de către americanii de la NuScale.

,,Am finalizat studiul de amplasament și vă pot spune că primul proiect SMR (reactoare modulare de mici dimensiuni) va fi pe locul termocentralei de la Doicești. Trecem la designul proiectului", a transmis Virgil Popescu, ministrul Energiei. România, alături de partenerul american NuScale, și-a propus ca în maxim 5-6 ani să finalizeze construcția primului SMR comercial, deși varianta demo, de test, din SUA ar trebui să fie gata în 2029.

Angajamentul României de a dezvolta local reactoarele nucleare SMR realizate de NuScale vine în contextul în care autoritățile române s-au angajat la cea mai rapidă ieșire din zona de cărbuni, termenul asumat fiind anul 2032, mai devreme decât Germania sau Polonia. Centrala va avea 420 MW, va contine 6 module, iar pe langa acestea vor fi construite proiecte solare până la o capacitate totală de 600 MW.

Violeta Stanciu