13.09.2022 00:20

America, venim!

America, venim!
Galerie foto

De mai bine de 30 de ani, România a ales calea transatalanticã de dezvoltare. Suntem în Uniunea Europeană, iar relaționarea cu Statele Unite ale Americii este la un nivel istoric. Rostim America și ne fascinează multe lucruri auzite, chiar dacă puțini am trecut Atalanticul pentru a vedea direct cum se gestionează cea mai mare putere economică mondială.

Am fost recent pe continentul american și luna petrecută acolo mi-a cristalizat anumite concepte pe care le aveam deja conturate. Dar nu despre excursia mea este în acest articol. Străbunicul meu a fost primul din familia noastră care a vizitat America, dar contextul a fost total diferit. Emigrările temporare ale țăranilor români din Transilvania, în America, începând de la cumpăna secolelor al XIX-lea și al XX-lea, au fost atât de numeroase, încât au constituit un fenomen social de o remarcabilă importanță, înregistrat de istorie.

Odată ce a devenit cunoscută posibilitarea de a câștiga mai repede și mai mulți bani, în America, Lazăr LUCA s-a decis repede. A trebuit să mai aștepte doar până și-a strâns suma necesară plății drumului cu trenul și vaporul. Și astfel, în anul 1903, a plecat prima dată. A două oară a plecat în 1909. De fiecare dată a rămas în America, pentru prima dată, doi ani și jumătate, și, mai apoi, trei ani.

După primul drum în America, înapoiat la Ocna Sibiului, a cumpărat o curte, cu o casă veche, acoperită cu paie, în locul căreia a construit o clădire din cărămidă, acoperită cu țigle, cu trei camere mari, care se mai află în uz și astăzi. A mai construit o șură grajd din cărămidă și a cumpărat câteva loturi de pământ arabil. După a două înapoiere, în 1912, a cumpărat alte parcele de pământ și două fânațe, ajungând la o situație viabilă de țăran mijlociu. Numărul românilor din America, la acea dată, era apreciat la o sută de mii. Aproape toți erau țărani.

Plata imigranților varia între 20 și 40 de cenți pe oră, așa încât ajungeau la un câștig de doi dolari până la patru dolari pe zi. Confirm informațiilor accesate, nu este nicio exagerare dacă afirmăm că în 1912, imigranții români în America au trimis la ai lor aproape 8 milioane de dolari. Datele le-am citit într-o carte recent coordonată de tatăl meu și care povestește viață țăranilor români de acum mai bine de o sută de ani.

Mă bucur să am opotunitatea de a prezența aceste subiecte, acum, când dinamica prezentului ne dã prea puțin timp de gândire. Sunt povești reale, care fac parcă relaționarea României cu SUA și mai interesantă.

 

 

Dan Luca