09.02.2016 23:22

Amenzi de aproape 10 miliarde lei vechi pentru munca la negru

Amenzi de aproape 10 miliarde lei vechi pentru munca la negru
Galerie foto

❚ Au fost descoperite 238 de persoane fără nicio formă de angajare la 82 de angajatori dâmbovițeni ❚ Cele cinci campanii au vizat: domeniul construcțiilor, fabricării produselor de patiserie, restaurantelor și activități de alimentație publică, depozitare și comercializare produse cerealiere, dar și campania „O zi pe săptămână” ❚ Situația a fost prezentată de directorul Inspectoratului Teritorial de Muncă în ședința Colegiului Prefectural și, deoarece pe lista celor 21 de domenii de activitate controlate de inspectori nu s-a aflat și transportul de persoane, prefectul județului Ioan Marinescu a cerut să se facă intervenții la minister pentru ca ITM să aibă atribuții în acest domeniu

VIOLETA STANCIU

 


 

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Dâmbovița, la raport în Colegiul Prefectural! Ing. Marius Lixandru, directorul instituției, a prezentat în sinteză informațiile privind activitatea desfășurată în anul 2015 de inspectorii ITM Dâmbovița pentru aplicarea unitară a legilor și a altor acte normative care reglementează domeniul muncii, relațiile de muncă, securitate și sănătate în muncă, știut fiind faptul că activitatea ITM se desfășoară prin acțiunile concentrate ale celor două corpuri de control, respectiv Relații de Muncă și Securitate, Sănătate în Muncă.

Potrivit directorului Marius Lixandru, anul trecut, prin acțiunile de control desfășurate în domeniul Relațiilor de muncă, au fost verificați 1.066 de angajatori (44.260 salariați ai angajatorilor, dintre care 19.958 femei), iar dintre aceștia 260 au fost sancționați. Au fost aplicate 393 de sancțiuni contravenționale, valoarea amenzilor aplicate ridicându-se la 1.162.000 lei. De asemenea, controalele privind identificarea și combaterea cazurilor de muncă nedeclarată (fără forme legale de angajare), efectuate anul trecut de inspectorii ITM Dâmbovița, s-au soldat cu sancționarea a 82 de angajatori pentru folosirea forței de muncă nedeclarate, 238 de persoane fiind găsite fără forme legale de angajare, din care 86 femei. Valoarea amenzilor aplicate pentru munca nedeclarată s-a ridicat la 980.000 lei, iar nouă infracțiuni au fost constatate pentru primirea la muncă a mai mult de cinci persoane fără forme legale de angajare.

„S-a constatat că munca nedeclarată s-a manifestat cu preponderență în comerț, construcții, prestări servicii, transporturi, producție produse patiserie. În 2015, pentru identificarea muncii la negru au fost demarate cinci campanii în domeniul construcțiilor, fabricării produselor de patiserie, restaurantelor și alte activități de alimentație publică, depozitare și comercializare produse cerealiere, dar și campania «O zi pe săptămână». În ceea ce privește activitatea Corpului de control Securitate, Sănătate în muncă cei nouă inspectori au efectuat 1.064 de verificări, în urma cărora au fost aplicate 69 de amenzi. în valoare de 302.500 lei. În comparație cu 2014, anul trecut au fost efectuate mai puțin controale, iar acest lucru s-a datorat și faptului că doi inspectori au plecat din instituție. Campaniile de control au avut loc în construcții, panificație, restaurante și spitale. De asemenea. în 2015. au fost cercetate 15 accidente mortale. Pentru două accidente care s-au petrecut în 2014 a fost definitivată cercetarea în 2015, s-au produs 11 accidente mortale în 2015, iar două accidente începute în 2015 sunt în curs de cercetare. Au fost și 35 de accidente care au produs incapacitate temporară de muncă”, a precizat directorul ITM Dâmbovița.

Polemici prefect - ITM

Întrucât pe lista celor 21 de domenii de activitate controlate de inspectorii ITM Dâmbovița și specificate în raport nu s-a aflat și transportul de persoane, prefectul județului Ioan Marinescu a intervenit pe acest subiect sensibil, foarte des abordat în mod special în ședințele de Colegiu Prefectural.

„La audiențe au venit persoane care s-au plâns că atunci când au venit de la mare, la prima cale ferată, au trecut pe roșu (cu doi șoferi), alții au spus că nu au fost luați, deși aveau bilet, câțiva au spus că au stat pe coridorul dintre scaune, pentru că era prea încărcat. O altă persoană a relatat că i-a intrat piciorul prin podeaua microbuzului și că nu se va mai adresa niciodată acelei companii de transport. O să ziceți, și o să rămân în istoria ocupanților acestui scaun, că am o problemă cu transportatorii. Nu am cu nimeni, dar când vin oamenii și îmi spun așa ceva... De ce nu v-ați dus și aici, că este vorba de siguranța cetățeanului?!”, s-a adresat prefectul Marinescu șefului ITM Dâmbovița.

„Instituția noastră se ocupă cu siguranța lucrătorilor, a angajaților. Este obligația angajatorilor să asigure condiții de securitate și sănătate în muncă angajaților”, a replicat Marius Lixandru.

Polemica a continuat... cu o nouă intervenție a prefectului „Deci vă ocupați cu siguranța șoferilor. E-n regulă, fac o greșeală. Deci șoferul e nesigur în mijlocul de transport?”. „Noi verificăm dacă șoferul este instruit, nu starea tehnică a autovehiculului. Din ce știu eu, firmele de transport au fost controlate de nenumărate ori de ARR și Poliție”, a adăugat șeful ITM Dâmbovița. Ultimul cuvânt l-a avut prefectul: „Vreau să meargă cetățeanul în siguranță. Solicitați ministerelor să ne ajute să rezolvăm problemele noastre. Cu toate că sunt ministere, direcții de la nivel central care cer instituțiilor deconcentrate să nu comunice direct cu prefectul”, a subliniat Ioan Marinescu.