27.02.2024 00:17

Amenzi „cu carul” pentru tăieri ilegale de lemne

Amenzi „cu carul” pentru tăieri ilegale de lemne
Galerie foto

Garda Forestieră Județeană (GFJ) Dâmbovița, împreună cu Inspectoratul General al Poliției Române și Ministerul Mediului și Pădurilor, au intensificat eforturile pentru combaterea tăierilor ilegale de arbori și extinderea fondului forestier în județ și în alte zone ale țării.

Sub conducerea ing. Gheorghe Nicolae, șeful biroului Gărzii Forestiere Județene Dâmbovița, au fost desfășurate 12 acțiuni concentrându-se pe proveniența, circulația și comercializarea materialului lemnos, precum și pe supravegherea regimului spațiilor de depozitare și al instalațiilor de prelucrare a lemnului rotund. Aceste demersuri au dus la confiscarea a 235 metri cubi de material lemnos și aplicarea de contravenții în valoare totală de 50.000 lei.

Pe lângă acțiunile desfășurate în județul Dâmbovița, Garda Forestieră a răspuns și solicitărilor I.G.P.R., participând la patru operațiuni în alte regiuni ale țării, precum Suceava, Giurgiu, Vrancea și Brașov. Aici au fost aplicate contravenții în valoare de 53.000 lei și au fost confiscate 135 metri cubi de material lemnos, ca urmare a verificărilor pentru nerespectarea regimului silvic.

În paralel, eforturile pentru extinderea fondului forestier național au continuat în județul Dâmbovița, cu lucrări de reconstrucție ecologică începute în primăvara anului 2021. În comuna Șotânga, s-a constituit perimetrul de ameliorare Valea Popii, cu o suprafață totală de 32,6 hectare. Succesul inițial a fost de aproximativ 89%, după plantarea pe 22,69 hectare cu puieți forestieri din speciile salcâm, sălcioară și plop.

Într-o a doua etapă, lucrările de reconstrucție ecologică au continuat în comuna Șotânga și în comuna Vulcana-Pandele, pe o suprafață totală de 9,91 hectare și, respectiv, 59,98 hectare. Recepția finală a perimetrului de ameliorare Toculești din comuna Vulcana-Pandele a confirmat o reușită a plantației de peste 90%. Investiția inițială a fost de 1.027.558,66 lei pentru lucrări de execuție și 57.596 lei pentru proiectare, iar valoarea finală a lucrărilor executate a fost de 926.609,27 lei.

„Recepția finală a perimetrului de ameliorare Toculești din comuna Vulcana-Pandele a evidențiat o reușită a plantației de peste 90%. Investiția inițială a fost de 1.027.558,66 lei pentru lucrări de execuție și 57.596 lei pentru proiectare, iar valoarea finală a lucrărilor executate a fost de 926.609,27 lei”, a declarat șeful biroului Gărzii Forestiere Județene Dâmbovița, ing. Gheorghe Nicolae.

 

 

 

 

 

Ștefan Khalil