18.04.2019 00:25

Ambasadoarea Chinei, vizită la Târgoviște

Ambasadoarea Chinei, vizită la Târgoviște
Galerie foto

VIOLETA STANCIU,

ȘTEFAN KHALIL

 


 

Ieri, Excelența Sa doamna Jiang Yu, ambasador al Republicii Populare Chineze în România, a fost oaspete de seamă al Târgoviștei, în cadrul unei delegații din care au mai făcut parte Zhao Lei și Liu Yang, reprezentanți ai ambasadei Republicii Populare Chineze în România. Prima oprire a Excelenței Sale a fost în Sala Florentină a Primăriei Târgoviște, unde s-au purtat discuții constructive între delegația chineză și conducerea municipalității, respectiv primarul Cristian Stan, viceprimarii Monica Ilie și Cătălin Rădulescu, alături de care sa aflat și Ionuț Ghibanu, vicar eparhial al Arhiepiscopiei Târgoviște, președintele Filialei de Cruce Roșie Dâmbovița. „Astăzi, la Primăria Municipiului Târgoviște, se petrece un eveniment absolut deosebit, avem onoarea de a o avea oaspete pe Excelența Sa doamna Jiang Yu, care este ambasador al Republicii Populare Chineze în România. Este prima vizită pe care Excelența Sa o face în calitate de ambasador al Republicii Populare Chineze în România, în condițiile în care ieri (n.n marți) au fost depuse scrisorile de acreditare. Ne bucurăm foarte mult că avem prilejul de a discuta cu Excelența Sa, China este o țară cu o istorie de peste 5000 de ani și, ca o coincidență îmbucurătoare, anul acesta se împlinesc 70 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre România și Republica Populară Chineză. Am discutat despre relațiile care există între România și Republica Populară Chineză, i-am prezentat doamnei ambasador relațiile de colaborare și de prietenie care există între Municipiul Târgoviște și orașul Guilin din Regiunea Guangxi-China, relații stabilite în august anul trecut și care urmează să se definitiveze la nivel de protocol oficial în octombrie anul acesta. China este principalul partener economic al României, din Asia, există câteva investiții și în municipiul Târgoviște, câteva afaceri și în municipiul Târgoviște și m-a bucurat foarte mult ceea ce mi-a spus Excelența Sa și anume că are ca obiectiv dezvoltarea relațiilor economice, culturale, din domeniul turismului dintre România și Republica Populară Chineză, încurajând foarte mult aceste demersuri, care ne bucură și pe noi foarte mult”, a declarat Daniel Cristian Stan, primarul municipiului Târgoviște.

„Avem relații deosebite cu filialele Crucea Roșie din Nanning și din Beijing”

„În calitatea pe care o am, de vicar eparhial al Arhiepiscopiei Târgoviștei, precum și de delegat al ÎPS Nifon, Arhiepiscop și Mitropolit al Târgoviștei, la această întâlnire cu Excelența Sa doamna ambasador al Republicii Populare Chineze în România, am transmis salutul ÎPS Nifon, pe de-o parte, și pe de altă parte regretul că nu a putut participa astăzi la această întâlnire, fiind plecat la Geneva pentru dialogul dintre Consiliul Mondial al Bisericilor și Biserica Romano- Catolică. Am prezentat doamnei ambasador importanța culturală și eclezială a municipiului Târgoviște, respectiv Cetatea de Scaun, fostă capitală a Țării Românești, reședința mitropoliților munteni, adică a conducătorilor Bisericii Ortodoxe Române, precum și faptul că la Târgoviște a fost tipărită prima carte de pe tărâm românesc, în anul 1508, Liturghierul lui Macarie de la Mănăstirea Dealu, pe care i l-am și oferit Excelenței Sale din partea Înaltpreasfinției Sale și, nu în ultimul rând, faptul că la Târgoviște a fost înființată prima universitate, Scola Graeca et Latina, la Mănăstirea Stelea. Având în vedere importanța culturală și eclezială a municipiului nostru, suntem convinși că putem să dezvoltăm relații de acest gen cu Republica Populară Chineză, cea care este păstrătoarea uneia dintre cele mai vechi culturi și spiritualități ale lumii. De asemenea, i-am exprimat Excelenței Sale faptul că apreciem în mod deosebit budismul, taoismul și confucianismul, care pentru lumea întreagă reprezintă repere morale incontestabile. În calitate de președinte al Crucii Roșii, Filiala Dâmbovița, aș vrea să-i spun doamnei ambasador faptul că avem relații deosebite cu filialele din Nanning și din Beijing”, a punctat Ionuț Ghibanu, vicar eparhial al Arhiepiscopiei Târgoviște, președintele Filialei de Cruce Roșie Dâmbovița.

„Am discutat cu domnul primar despre perspectiva în viitor a colaborărilor la nivel local dintre cele două popoare”

„Este o mare bucurie să pot să vizitez Dâmbovița și Târgoviște, aici este un loc foarte important pentru istoria, cultura și dezvoltarea României. Am venit aici să adresez sincere salutări pentru cultura și istoria României și pentru poporul român.Am discutat cu domnul primar despre perspectiva în viitor a colaborărilor la nivel local dintre cele două popoare. Anul acesta este unul important, anul acesta se împlinesc 70 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre China și România și totodată 15 ani de la înființarea parteneriatului amplu de prietenie și colaborare. În acest an avem sarcini grele, cum este promovarea colaborărilor în toate domeniile, să dezvoltăm prietenia noastră tradițională. În acest moment special, istoric, dorim foarte mult ca cele două țări să aibă o dezvoltare pe mai multe proiecte, în toate domeniile și să aprofundăm colaborările noastre diplomatice. Aș dori să subliniez că prietenia dintre cele două popoare a fost întotdeauna foarte solidă și o forță motrică în dezvoltarea relațiilor noastre bilaterale. Sper ca în mandatul meu să am o colaborare strânsă cu partea politică, economică și cu toate categoriile sociale ale României, să promovăm împreună relațiile noastre la un nou nivel”, a declarat Excelența Sa doamna Jiang Yu, ambasador al Republicii Populare Chineze în România.

Interes de dezvoltare a relațiilor cu Dâmbovița, prin 4 priorități

După discuțiile purtate cu autoritățile locale, la primăria municipiului Târgoviște, Excelența sa, doamna Jiang Yu, a avut o întâlnire la sediul Consiliului Județean Dâmbovița, la care au participat Ivan Vasile Ivanoff – secretarul județului, Florina Mureșan – subprefectul județului Dâmbovița, Ionuț Ghibanu – vicar eparhial al Arhiepiscopiei Târgoviștei și președinte al filialei județene Dâmbovița de Cruce Roșie, Raul Pavelescu – directorul filialei județene Dâmbovița de Cruce Roșie și Gheorghe Popescu – președintele Asociației de Prietenie România- China. Principalele subiecte discutate la CJD au vizat relațiile de colaborare bilaterale dintre partea chineză și cea română, dar și oportunitățile de investiții existente la nivelul județului Dâmbovița. Secretarul județului a prezentat oportunitățile de investiții în domeniul turistic, economic, dar și cultural- religios, făcând o scurtă prezentare a zonei montane dâmbovițene, a marilor investitori din județ, a bazinului pomicol Voinești și piscicol Nucet, dar și a instituțiilor de cultură și învățământ din județ. La rândul său, Excelența Sa Jiang Yu a menționat interesul și deschiderea pentru dezvoltarea relațiilor de colaborare dintre părți, discutând, astfel, despre 4 priorități și anume: acordarea unei burse guvernamentale de studiu pentru un student dâmbovițean; realizarea înfrățirii între municipiului Târgoviște și localitatea Guilin astfel încât județul Dâmbovița să devină un punct de interes pentru turiștii și investitorii chinezi; parcurile industriale din județul Dâmbovița pentru recomandarea, către delegațiile oamenilor de afaceri chinezi, a facilităților de investiții existente în cadrul acestora; schimburile și dialogul purtat la nivel administrativ.

Vizita a continuat la Crucea Roșie, Universitatea „Valahia” și Curtea Domnească

Excelența Sa, doamna Jiang Yu, Ambasadoarea Republicii Populare Chineze în România, a mai fost ieri și la sediul Crucii Roșii din Târgoviște. La această întrunire, pe lângă delegația amintită, au mai participat Colonelul Viorel Matei - Inspector șef al Inspectoratului de Jandarmi Județean Dâmbovița, Marius Badea – cadru didactic la Universitatea Valahia din Târgoviște și câțiva oameni de afaceri din județul Dâmbovița, membrii ai biroului Crucii Roșii Târgoviște. Deschiderea conferinței de ieri a fost oficiată de președintele pc.pr. Ionuț Ghibanu, care a avut și primul discurs în cadrul acestui eveniment. „Este prima delegație pe care o primesc în calitatea de Presedinte al Crucii Roșii Dâmbovița. Atunci când ne gândim la Republica Populară Chineză, ne gândim la parteneriatele pe care Crucea Roșie le are cu filialele din China. Suntem prima filială din România, care a încheiat un parteneriat cu o filială similară din China”, a declarat, printre altele, Ionuț Ghibanu. Ultimul cuvânt al conferinței l-a avut ambasadoarea Republicii Populare Chineze, doamna Jiang Yu. „Imediat ce am ajuns în țara voastră, am avut un sentiment de prietenie profundă a poporului vostru față de poporul nostru. Prevăd că în viitor vom avea o colaborare bună și vom ajuta la dezvoltarea celor două popoare”. La finalul ceremoniei, cele două părți și-au oferit suveniruri specifice țărilor pe care le reprezintă. Vizita Excelenței sale a inclus opriri și la Universitatea Valahia din Târgoviște, unde a continuat dialogul cu reprezentanții instituțiilor în cauză, precum și la Complexul Muzeal Național ”Curtea Domnească” Târgoviște.