18.05.2016 00:19

Alo, mai e cineva la Cotroceni?

Alo, mai e cineva la Cotroceni?
Galerie foto

GEORGE COANDĂ


Dacă cineva a mai avut vreo îndoială că România are regim de colonie, cred că, începând de vineri, 13 mai, anul de (dis)grație 2016, nu mai are. Proba indubitabilă a fost ieșirea aia premeditată la rampa Parlamentului a onorabilului domn ambasador al Washingtonului, Hans Klemm, la București care, cu un surâs, și viclean, și superior în colțul gurii, l-a bătut protector pe umăr pe exmatriculatul din rândurile PSD, văr al lui Mihai Viteazul, Zorro al Olteniei, Valeriu Zgonea, și, uite-așa în văzul lumii l-a mângâiat părinte ște pe creștet, lăudându-l (pentru ce?) și dorindu-i o lungă păstorire a Camerei Deputaților, că, very well, doar cu acest brav bărbat de stat este hotărât să colaboreze în... binele României (!?)

Este demn de reținut faptul că vizita oficială a domnului ambasador al marelui Licurici a avut loc în mărețul palat al Parlamentului – ca să nu iasă vorbe – exact a doua zi după tăierea panglicii inaugurale la Deveselu Military Base – faimosul Scut antirachetă -, ceea ce, ne spune with precision hârșitul nostru fler gazetăresc, nu este o pură întâmplare. Ba din contră. Pentru că excelența sa domnul ambasador al SUA a dat cu flit celor mai elementare uzanțe diplomatice în vigoare. Cred că a avut ordin de la White House, direct din Oval Office, ca să-l proptească pentru long time pe Zorro – Zgonea în vârful Camerei Deputaților, îndemnându- l să se bată, zi de vară până-n seară, cu fioroasa corupție mioritică. Întrebarea cu chichirez e de unde și de când această „American love” pentru fiul prazului. Nu cumva, și cred asta, Zorro – Zgonea s-a dus cu jalba-n proțap la Embaay Of SUA, adică cu mâna-ntinsă, zgonind, pardon, zvonind ceva pe-acolo? Da, asta e.

Și ambasadorul marelui Licurici, primind „ordinul de zi” de la Washington D.C., l-a pus mintenaș în aplicare. Și dacă descifrăm mai adânc în cele întâmplate iată ce este de priceput: bă, românașilor, v-am făcut Scut că, altminteri, vă ia-n cioc și vă papă țarul Putin, așa că pe aci comandă Statele Unite. Vrând-nevrând, ne aducem aminte că, până-n 1964, comanda venea de la Kremlinul roșu. Până atunci, ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al Moscovei la București fusese un adevărat guvernator gubernial care bătea cu pumnu-n masă de se zguduiau pereții de la C.C. și Marea Adunare Națională. Dar a venit și un moment prielnic când românii au spus NIET! Păi, Doamne iartă-ne, ce făcurăm, estimp, căzurăm din lac în puț? Oricum, ce se petrecu, deunăzi, la întâlnirea oficială dintre domnii Klemm și Zgonea nu e de luat în glumă. E chestie de real politics: dacă suntem în NATO, suntem, nu-i așa, la ordinul Statelor Unite, și dacă suntem la ordin, luăm poziția de drepți și răcnim: yes, sir! Nu ne mai aparținem. Și atunci cum rămâne cu strigarea aia a „tinerilor frumoși și liberi” din noaptea de pomină de 14 decembrie 2014 – a alegerilor prezidențiale – că ne-am fi luat țara înapoi. Alo, herr Iohannis, mai sunteți pe la Cotroceni? Am impresia că vă va lua locul, dacă nu cumva l-a luat, ambassador (guvernatorul) of SUA la București. Pa și bye-bye!