09.12.2020 00:20

Alarmant! 70% dintre votanți nu s-au prezentat la urne

Alarmant! 70% dintre votanți nu s-au prezentat la urne
Galerie foto

❚ Potrivit oficialilor Biroului Electoral Județean, prezența la vot a fost de 33,09%, cea mai scăzută de până acum ❚ Partea bună este că, în ziua votului, partidele politice nu s-au mai reclamat între ele la BEJ Dâmbovița, așa cum obișnuiau să o facă în trecut

 

VIOLETA STANCIU

 


 

Președintelele BEJ Dâmbovița, jud. Dragoș Popoiag a prezentat ieri, în cadrul unei conferințe de presă, rezultatele finale de la alegerile parlamentare care au avut loc duminică, 6 decembrie 2020, de la nivelul județului Dâmbovița! La întâlnirea cu reprezentanții mass media au mai participat și judecătorul Narcis Erculescu, locțiitor BEJ Dâmbovița, dar și Cristea Chiru Cătălin, subprefectul județului Dâmbovița. Partea proastă, dacă putem spune așa, este că dâmbovițenii s-au prezentat într-un număr foarte mic la acest scrutin electoral, prezența la vot fiind de doar 33,09%, una dintre cele mai scăzute. Partea bună este că, în ziua votului, partidele politice nu s-au mai reclamat între ele la BEJ Dâmbovița, așa cum obișnuiau să o facă în trecut. ,,Biroul Electoral de Circumscripție a fost constituit și și-a desfășurat activitatea în condiții bune, am avut asigurată toată logistica necesară, cu respectarea normelor sanitare. Am avut, în toată această perioadă, 68 de hotărâri din care s-au soluționat plângeri ce au avut ca obiect încălcări ale prevederilor legale, mai exact incidente în materie electorală, de campanie, respectiv afișe puse în locuri nepermise de lege... și altele asemănătoare. Am mai avut, în datele de 6 și 7 decembrie, anumite sesizări din ziua votului care au vizat contestații formulate de către participanții la alegeri. Nu au fost situații deosebite, s-a reclamat faptul că ștampila era înmânată, pentru vot, de altă persoană decât președintele, dar aici există un ordin al Ministerului Sănătății 2009/2020 care recomandă organizarea acestei proceduri de așa natură încât să se evite contactul direct și probabil că de aici au ieșit unele confuzii... Au mai fost situații în care persoane care nu-și aveau domiciliul în Dâmbovița au votat din eroare la una din secții, probabil că nu a fost bine verificat buletinul, dar persoanele au fost identificate și s-au luat măsuri în consecință. Urmează ca, după calcularea și transmiterea de către Biroul Electoral Central a situației privind trecerea pragului electoral, să se facă repartizarea mandatelor într-o viitoare ședință, probabil undeva în jurul zilei de joi – vineri, în funcție de încheierea la nivel național a proceselor verbale privind această fază preliminară”, a precizat președintele BEJ Dâmbovița, Dragoș Popoiag .

PSD a câștigat detașat alegerile parlamentare în Dâmbovița

,,Ca și date statistice... a fost un număr total de alegători de 433.391 de persoane în listele permanente, din care s-au prezentat la urne 140.212 persoane. Voturi nule au fost 2819 și 1267 de voturi albe. 1198 de persoane au solicitat urna specială. La Senat situația se prezintă în felul următor, în urma votului din 6 decembrie 2020... PNL a obținut 32.303 voturi, PRO România -7564 voturi, PMP- 5631, USR PLUS- 12.379, PSD - 62.049 voturi, UDMR - 400, Partidul Socialist Români - 555, Alianța Renașterea Națională - 654 voturi, Partidul Noua Românie -555, Partidul Puterii Umaniste – 1076 voturi, Partidul România Mare – 1136 voturi, Partidul Ecologist Român – 1437 voturi, Alianța pentru Unirea Românilor – 10.381 voturi. La Camera Deputaților, situația este următoarea: PNL – 31.558, PRO România – 8085, PMP – 5900, USR PLUS – 12.506, PSD – 61.511, UDMR-322, Partidul Socialist Român -534, Alianța Renașterea Națională – 541, Partidul Noua Românie – 385, Partidul Puterii Umaniste – 814, Partidul România Mare – 949, Partidul Ecologist Român – 1197, Alianța Pentru Unirea Românilor – 9725, Asociația Macedonilor din România - 163, Asociația Italienilor – 52, Uniunea Elenă – 128, Asociația Partida Romilor PRO Europa – 660, Comunitatea rușilor și lipovenilor- 29, Uniunea Armenilor din România- 81, Uniunea Sârbilor -51, Forumul Democrat al Germanilor din Româna -157, Uniunea Bulgară din Banat România- 132, Uniunea Culturală a Rutenilor din România – 37, Uninuena Ucrainienilor din România - 47, Uniunea Polonezilor din România -37, etc’’, a declarat Dragoș Popoiag, președintele BEJ Dâmbovița. Potrivit acestuia, de data aceasta, nu s-a mai primit niciun fel de contestație de la formațiunile politice în timpul procesului electoral.

,,Absenteismul nu trebuie pus numai pe seama clasei politice sau a politicienilor, ci și prin faptul că încă organizăm alegerile ca în 1990 cu creionul, cu pixul, cu hârtia, cu bifatul manual’’

De asemenea subprefectul județului, Cristea Chiru Cătălin a ținut să sublinieze că își dorește, ca organizator al alegerilor, ca aceasta să fie ultima dată de organizare a unui scrutin pe modelul clasic... Acesta și-a exprimat nemulțumirea că România încă mai organizează alegeri ca acum 30 de ani, cu pixul și creionul... ,,Peste 70% din populație nu s-a prezentat la vot. Absenteismul nu trebuie pus numai pe seama clasei politice sau a politicienilor, ci și prin faptul că încă organizăm alegerile ca în 1990 cu creionul, cu pixul, cu hârtia, cu bifatul manual. Astăzi se fac tranzacții securizate electronic de milioane de lei... Trebuie să începem să folosim și noi votul prin corespondență, nu numai în Diaspora, dar și votul electronic. Primii pași s-au făcut, s-a creat această Autoritate Electorală Permanentă, dar nu-i suficient.... Dacă nu se introduc și aceste sisteme, vom continua să fim în coada clasamentului... Trebuie adaptat și sistemul de vot. Dacă am avea și vot electronic și vot prin corespondență, cu siguranță că cei patru saci pe care îi cară acum președintele de secție vor fi doar doi și se vor înjumătăți toate drumurile. Nu o să mai conteze că plouă, că ninge... nu vom mai avea influențe de genul acesta. Dacă nu resetăm modul și sistemul de vot, vom fi în continuare captivi ai acestei bule...’’, a semnalat subprefectul județului Dâmbovița, Cristea Chiru Cătălin.