29.10.2014 00:20

Al doilea an cu școala nouă închisă

Al doilea an cu școala nouă închisă
Galerie foto

❚ Clădirea este gata, are mobilier și calorifere, însă îi lipsește centrala termică, iar curtea este doar o groapă imensă ❚ Este al doilea an când noua școală nu își deschide porțile pentru cei 250 de elevi din localitate, iar potrivit primarului, dacă autoritățile județene nu găsesc o soluție, imobilul va rămâne așa și 10 ani ❚ Asta deși în proiectul pe fonduri europene, care a costat aproximativ 35 de miliarde de lei, partea autorităților locale este de aproximativ 3 miliarde lei, adică exact banii pentru centrală și amenajarea curții, fonduri pe care acum primarul spune că nu are de unde să le facă rost

CORVIN DUMITRICĂ


Elevii din comuna Pietrari învață în două schimburi în vechea școală și în grădiniță! Asta deși noul imobil este gata, însă îi lipsește centrala termică, elevii folosesc o toaletă fără apă curentă și încălzire, iar curtea școlii arată ca după bombardament.

Mai mult, zidurile exterioare ale școlii noi au început să se degradeze, pentru că în lipsa unei canalizări apa se infiltrează.

 

„Alții nu au unde să învețe,

iar noi avem spațiu și nu putem să-l folosim!”

Este al doilea an când noua școală din comuna Pietrari nu își deschide porțile pentru cei 250 de elevi din localitate.

„Lipsește centrala termică. Motiv pentru care învățăm și acum chinuiți în două schimburi. Pe vremea asta să circuli la ora 18.00 nu e chiar ușor. Clădirea nouă se deteriorează, ploile au bătut în ziduri. Astă vară când am reparat școala unde funcționăm, a trebuit să mai dăm și aici cu var. Responsabilitatea achiziționării centralei și a sistematizării sunt în atribuția primăriei. E păcat. Alții nu au unde să învețe, iar noi avem spațiu și nu putem să-l folosim!”, a declarat prof. Elena Tănase, directorul Școlii Pietrari.

 

„Cei care sunt la centru să mă cheme și să găsim o soluție comună”

Edilul localității spune că prea curând nu va putea da în folosință noua școală pentru că nu are bani să cumpere centrala termică, chiar dacă în proiectul finanțat din bani europeni autoritățile locale erau obligate să co-finanțeze lucrările, partea locală reprezentând chiar centrala termică și amenajarea curții interioare. Edilul tot speră ca autoritățile județene să-l sprijine.

„Nu avem rezolvare la școală. (…) Sincer să fiu, dacă 10 ani de aici înainte nu se vor găsi soluții la nivel central, va rămâne școala așa, exact în stadiul în care a fost făcută. Rugămintea mea este ca cei care sunt la centru să mă cheme și să găsim o soluție comună”, a precizat primarul Cornel Coman.

 

De doi ani, chinul e pe copii

Clădirea nouă a fost construită printr-un proiect pe fonduri europene și a costat aproximativ 35 de miliarde de lei, din care partea autorităților locale este de aproximativ 3 miliarde lei, bani care la vremea implementării proiectului au fost asumați, însă la această dată primarul spune că nu are de unde să îi facă rost. Până când autoritățile locale vor găsi o soluție, dacă vor găsi, elevii se vor înghesui în vechea clădire, dar și în grădiniță, lucru care îi revoltă deopotrivă pe dascăli și pe părinți.

Nici cu transportul școlar autoritățile din Pietrari nu au stat prea bine. După ce săptămâna trecută presa a sesizat că microbuzul zace într-un service de la finele lunii mai, iar copiii merg la școală cu o dubă de marfă sau chiar cu o căruță, în sfârșit mașina care transportă elevii a fost reparată!