23.05.2016 00:25

Agricultura, la un pas de sapă de lemn

Agricultura, la un pas de sapă de lemn
Galerie foto

❚ Această primăvară capricioasă, cu ploi dese și abundente, urmate de creșterea bruscă a temperaturilor, a semănat groaza printre fermierii dâmbovițeni, indiferent că sunt mici sau asociații ❚ Într-un mediu termic deosebit de favorabil pentru apariția bolilor și dăunătorilor, mai întâi au fost afectate culturile de rapiță, porumb, floarea-soarelui și cereale păioase ❚ Acum, cartoful timpuriu riscă să fie distrus de mană și se impune găsirea unei „portițe” pentru tratamente în regim de urgență, altfel în 7 zile, sute de hectare de cartofi pot deveni amintire ❚ Nici culturile de cereale nu sunt ocolite, fiind înregistrat un atac destul de puternic de făinare

V. STANCIU

 


 

Semnal de alarmă tras de Oficiul Fitosanitar Dâmbovița! Condițiile de umiditate excesivă și temperaturi ridicate, manifestate cu pregnanță în ultima perioadă de timp au creat cadrul ideal pentru dezvoltarea manei cartofului. În momentul de față, cele mai afectate sunt culturile de cartof timpuriu. Directorul Oficiului Fitosanitar Dâmbovița, ing. Nicolae Manea, atrage atenția fermierilor că această boală, în cazul în care nu este stăpânită și tratată la timp, într-un timp relativ scurt, de 7-10 zile, poate distruge sute de hectare.

„Deci trebuie urmărit fenomenul și, în funcție de timp, trebuie găsite niște ferestre pentru efectuarea tratamentelor cu produse curative, dacă a apărut mana, sau cu produse preventive, în cazul în care nu a apărut”, a avertizat Nicolae Manea. Cerealele atacate de făinare Nici culturile de cereale nu sunt ocolite de boli și dăunători în această perioadă, iar cauzele sunt aceleași – umiditate crescută, urmată de încălzirea bruscă a vremii. La cereale atacul destul de puternic de făinare i-a pus în gardă pe specialiști fitosanitari, care au emis deja buletinele de avertizare.

„Vom da tratamentul în momentul când depun ouăle și ies larvele. Cele mai periculoase sunt larvele de vârsta a III-a, când se recomandă și efectuarea tratamentului. Fermierii trebuie să dea cu un insecticid pentru tratamentul larvelor, dar le recomand să pună și un fungicid pentru combaterea bolilor foliare ale spicului, pentru că or să apară și acestea”, a mai precizat directorul Oficiului Fitosanitar Dâmbovița, ing. Nicolae Manea.