15.06.2016 00:25

Agricultorii, în agonie: "Muncim degeaba, ploile ne-au stricat tot"

Agricultorii, în agonie:
Galerie foto

❚ În loc să abunde în culturi de cereale, multe terenuri arabile s-au umplut de buruieni, fiind imposibil de lucrat din cauza ploilor repetate ❚ Potrivit specialiștilor, la această dată este prea târziu pentru înființarea de culturi de porumb

CORVIN DUMITRICĂ

 


 

Vremea capricioasă din această primăvară a făcut ca, la nivelul județului Dâmbovița, hectare întregi de pământ să rămână nelucrate. Agricultorii spun că, în mare parte, pământul era arat încă din toamnă și urma să fie discuit și însămânțat în primăvară, însă, din cauza ploilor, acest lucru nu a mai fost posibil. Culturile care trebuiau să fie însămânțate pe aceste suprafețe sunt în general culturi de porumb. Potrivit specialiștilor, la această dată este prea târziu pentru înființarea de culturi de porumb, iar în aceste condiții pe terenuri au crescut buruieni.

„Pierdem și banii de la APIA”

􀁺„Nu am reușit să cultivăm nimic. Era pământul pregătit să cultivăm porumb, însă din cauza ploilor nu am reușit să mai semănăm”. 􀁺„Am cheltuit bani pe arat, pe sămânță, dar a plouat foarte mult și nu am putut să intrăm cu utilajele pe terenuri să însămânțăm. Avem suprafețe întregi de teren rămase nelucrate. Problema este că de acum nici nu avem ce să mai însămânțăm”. 􀁺„La această dată nu avem ce culturi să înființăm. De aproape două luni plouă zilnic. Pământul a rămas necultivat, a crescut vegetație sălbatică pe el, băltește apa. Nu se mai poate face nimic. O să pierdem și foarte mulți bani pe care trebuia să-i luăm de la APIA pentru că nu am însămânțat”. 􀁺„Nu se mai merită. Muncim degeaba, anul acesta a fost foarte greu. A plouat mult și nu am reușit să mai lucrăm pământul la timp. Nu știu ce cultură ar mai merge înființată acum. Problema este că nici culturile care au fost însămânțate nu arată prea bine. Nu știu ce o să ne facem”. În aceste condiții, fermierilor nu le rămâne decât să se roage ca ploile să înceteze și să încerce să înființeze alte culturi sau să pregătească pământul pentru anul viitor.