12.10.2016 00:25

Agricultorii dâmbovițeni calamitați vor fi ajutați

Agricultorii dâmbovițeni calamitați vor fi ajutați
Galerie foto

❚ Președintele Consiliului Județean Dâmbovița salută preocuparea ministrului Agriculturii de a acorda despăgubiri agricultorilor afectați de fenomenele meteorologice nefavorabile din acest an ❚ În urma inventarierii, la nivelul județului Dâmbovița s-a constat este vorba de 19.857,5 ha terenuri agricole cu un grad de afectare cuprins între 50 – 60% din 33 de localități, culturile distruse fiind cele de porumb, mei, sorg, floarea soarelui, legume, plante furajere, lucernă, soia, sfeclă de zahăr, mazăre, fasole și cartofi ❚ „Eu sper ca toți primarii să fie conștienți de nevoia de a inventaria culturile agricole afectate și sper ca ministrul Agriculturii să se țină de cuvânt și oamenii să primească un sprijin financiar”, a fost remarca președintelui CJD, Adrian Țuțuianu

VIOLETA STANCIU,

CORVIN DUMITRICĂ

 


 

Președintele CJD, Adrian Țuțuianu salută preocuparea ministrului Agriculturii, Achim Irimescu, de a acorda despăgubiri agricultorilor afectați de fenomenele meteorologice nefavorabile din acest an! De departe seceta pedologică este cea care a produs cele mai multe pagube agricultorilor autohtoni! În urma inventarierii efectuate, la nivelul județului Dâmbovița, s-a constat că peste 33 de localități au fost calamitate într-o mai mare sau mai mică măsură. Este vorba de 19.857,5 ha terenuri agricole cu un grad de afectare cuprins între 50 – 60%, culturile distruse fiind cele de porumb, mei, sorg, floarea soarelui, legume, plante furajere, lucernă, soia, sfeclă de zahăr, mazăre, fasole și cartofi.

„Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu este preocupat de efectele create de secetă și de îngheț și promite celor afectați despăgubiri. La momentul acesta am inventariat în județ suprafețele agricole afectate de secetă, în anul 2016. Localitățile în care s-au făcut asemenea constatări – prin Camera Agricolă și Direcția Agricolă Dâmbovița (care încă nu au fuzionat) sunt – Finta, Morteni, Răscăieți, Produlești, Vișina, Uliești, Șelaru, Raciu, Cornățelu, Gura Șuții, Petrești, Găești, Mogoșani, Rădești, Crângurile, Butimanu, Gura Ocniței, Dragodana, Bucșani, Dobra, Văcărești, Corbii Mari, Băleni, Mătăsaru, Ulmi, Costești Vale, Răcari, Crevedia, Ciocănești, Titu, Bilciurești, Comișani, Potlogi. Eu sper ca toți primarii să fie conștienți de nevoia de a inventaria culturile agricole afectate și sper ca ministrul agriculturii să se țină de cuvânt și oamenii să primească un sprijin financiar”, a punctat președintele CJD, Adrian Țuțuianu.

Legumicultorii din Cartierul Matei Voievod se plâng…

Șansa agricultorilor din Cartierul Matei Voievod sunt persoanele în căutare de produse naturale. Anii trecuți, la început de toamnă, cea mai mare problemă a agricultorilor era reprezentată de hoții care îi lăsau cu câmpurile goale, dar anul acesta produsele stricate sunt motivul principal de supărare. Recolta de acum este mai slabă cantitativ și calitativ decât cea de anul trecut. Țăranii au cules produse cu probleme și spun că nu își recuperează banii investiți. Oamenii au sperat toată vara că vor veni precipitații, dar ploile acide, venite într-un târziu, au distrus legumele de pe câmp, iar agricultorii au aruncat jumătate din producție. Ulterior, temperaturile scăzute au stricat tot ce mai rămăsese, astfel că legumele nu sunt bune nici ca hrană pentru animalele din gospodărie. Din păcate, nici irigațiile nu au reprezentat o variantă de ajutor pentru legumicultorii din Cartierul Matei Voievod. În zonă nu există puțuri, iar canalele pe care în alți ani le foloseau pentru a aduce apă la culturi sunt acum secate. În loc să ajungă în piețe, o mare parte dintre produse au fost aruncate la gunoi, jumătate din producția de ceapă a rămas pe câmp. În ceea ce privește culturile de cartofi, producția este destul de bună, dar nici aici situația nu este mulțumitoare, tuberculii nu s-au dezvoltat, sunt foarte mici și de slabă calitate.

● „Sunt legumicultor de când mă știu. Am moștenit această ocupație de la părinți, bunici, dar o asemenea situație nu am mai întâlnit. Au mai fost ani cu producție mică, dar anul acesta este unul fără precedent. A fost un an foarte secetos, nu am avut de unde să luam apă să irigăm și s-a ajuns în situația asta. Nu recuperăm nici 30 la sută din legume.”

● „O situație foarte grea. Am cheltuit bani mulți, iar acum nu o să mai recuperăm mare lucru. Sunt multe culturi compromise în totalitate. Nici nu știu ce o să mai reușim să mai recoltăm. Varza este compromisă în totalitate, ardeii la fel. Erau culturi de la care speram să mai scoatem și noi câte un ban. S-a ales praful de tot.”

● „Nu am avut apă să irigăm. Avem aici un canal prin care curge apa și de care ne foloseam, dar a fost secat. Nu sunt puțuri în zonă și nu avem cu ce să irigăm. Dacă irigam poate mai salvam câte ceva.”

● „Pentru mulți legumicultori acesta a fost ultimul an când au mai cultivat ceva. Din câte am mai vorbit cu vecinii, vă spun sincer că de anul viitor foarte mulți v-or renunța să mai cultive. Nu se mai merită. Nici atunci când este producție nu este profit prea mare, acum nici atât. Este foarte greu. Am îmbătrânit, tinerii nu mai cultivă. E greu.”

Anul acesta a fost un an foarte greu pentru legumicultorii din Cartierul Matei Voievod, iar oamenii spun că mulți dintre ei nu vor mai cultiva nimic în 2017.