12.02.2015 00:25

Afacerile Erbașu & comp. cu bani publici în Dâmbovița

Afacerile Erbașu & comp. cu bani publici în Dâmbovița
Galerie foto

❚ Două momente istorice în ultimul an și jumătate aveau să marcheze nu doar semnarea contractelor pentru PIDU B și PIDU A la Târgoviște, ci și fel de armistițiu politic între USL și PDL ❚ În ianuarie 2014, fostul ministru al Dezvoltării, Elena Udrea, a ținut să participe personal la semnarea contractului pentru PIDU A la Târgoviște, împreună cu prietenul și colaboratorul său apropiat, Florin Popescu

ANDREI VASILIU


În 2013, după un an de scandaluri politice care anunțau pierderea iminentă a proiectelor cu fonduri europene în Dâmbovița și blocarea altor proiecte ca urmare a corecțiilor financiare, dâmbovițenii au trăit o surpriză de proporții. Ca printr-o minune, ceața s-a ridicat, scandalurile s-au oprit și Elena Udrea a „coborât” în Dâmbovița ca un înger blond aducător de lumină, pace și înțelegere între liderii politici. Două momente istorice în ultimul an și jumătate aveau să marcheze nu doar semnarea contractelor pentru PIDU B și PIDU A la Târgoviște, ci și un fel de armistițiu politic între USL și PDL.

Elena Udrea, alături de Florin Popescu la semnarea PIDU A în ianuarie 2014

Acum un an, în ianuarie 2014, fostul ministru al Dezvoltării, Elena Udrea, a ținut să participe personal la semnarea contractului pentru PIDU A la Târgoviște, împreună cu prietenul și colaboratorul său apropiat, Florin Popescu. Să ne reamintim ce a declarat Elena Udrea la acel moment festiv, când îi ridicat statui lui Florin Popescu de-ai fi zis că PIDU A va fi făcut pe banii lui:

„Doi oameni deosebiți, dl primar Boriga și dl astăzi deputat Florin Popescu, au adus pentru dâmbovițeni suficiente fonduri cât să reușească să schimbe fața orașului și a județului. Nu sunt bani puțini, mai ales că din păcate, și sper că situația se va schimba și dl președinte actual al Consiliului Județean cu siguranță că va face eforturi să schimbe situația, mai ales că în ultimii doi ani nu au mai venit nici un leu. Au venit bani pentru proiecte de reabilitare de drumuri județene și îmi amintesc de un drum care și poartă numele, a rămas cumva legat de efortul meu și al dlui președinte de Consiliu Județean de la vremea aceea, Florin Popescu, de a-l face, drumul către Babele. Îl felicit pe dl primar pentru tot ceea ce face în funcția pe care o ocupă. În măsura în care mai stă în puterile mele ca cetățean de onoare al municipiului Târgoviște, vă voi fi alături”, a afirmat deputatul PDL Elena Udrea, fost ministru al Dezvoltării Regionale și Turismului.

Erbașu „negocia” la București cu Florin Popescu, apoi semna PIDU B la Târgoviște

În primăvara lui 2013, site-ul ziuanews.ro publica fotografii în care Cristian Erbașu „negocia” în taină cu Florin Popescu, momentul fiind surprins de paparazzi la o terasă a Hotelului Hilton din București. Această fotografie a fost preluată de mai multe televiziuni naționale în ultimele zile, jurnaliștii presei centrale făcând o legătură între afacerile cu bani publici din Dâmbovița ale grupului de firme Erbașu și relația apropiată a lui Cristian Erbașu cu deputatul Florin Popescu, omul de încredere al Elenei Udrea. Florin Popescu nu a negat niciodată public relația personală cu patronul firmei Erbașu, nici nu a dezmințit negocierile de taină purtate cu acesta, așa încât nimeni nu s-a mai mirat când, la scurt timp, contractul PIDU B a fost semnat la Târgoviște, în cadru oficial, de patronul firmei Erbașu, aflat „la dreapta” lui Florin Popescu. Autoritățile USL locale și județene au invocat interesul public pentru a masca vechile conflicte, iar gruparea PDL și-a savurat victoria semnând cu firmele „de casă” ale Elenei Udrea două dintre cele mai mari contracte de lucrări finanțate cu fonduri europene în Dâmbovița.

Scheleții contractului cu firma Strabag erau să îngroape Spitalul Județean de Urgență din Târgoviște

Pe vremea cât a fost președinte al Consiliului Județean Dâmbovița, Florin Popescu și-a ridicat statui pentru proiectele cu fonduri europene aduse în județul Dâmbovița, multe dintre ele trecute pe sub augusta semnătură a ministrului Dezvoltării, Elena Udrea. În scurt timp, ilegalitățile din culisele licitațiilor, achizițiilor și derulării lucrărilor prin subcontractori de casă ai grupării Popescu-Udrea au generat corecții uriașe pe absolut toate proiectele cu fonduri europene derulate de Consiliul Județean Dâmbovița. Unul dintre marile proiecte, care s-a ales cu o corecție de „doar” 25%, adică aproape 180 de miliarde lei vechi, a fost cel pentru reabilitarea Spitalului Județean de Urgență din Târgoviște.

Proiectul a scăpat, nu știm prin ce minune, de o corecție de 100% din cauza criteriilor restrictive impuse de CJD la licitația la care, ce să vezi, s-a prezentat un singur ofertant, respectiv asocierea Vamed - STRABAG - Straco Group. Din fericire pentru soarta reabilitării Spitalului Județean și nu numai, corecțiile financiare au fost plătite de la bugetul statului de Guvernul Ponta, dar asta nu l-a împiedicat pe Florin Popescu să se afișeze lângă premierul Victor Ponta în decembrie 2013 la finalul proiectului. Cum la acea dată era în toi scandalul corecțiilor de sute de miliarde lei vechi în Dâmbovița, l-am întrebat pe premierul Victor Ponta dacă va face acțiune în regres pentru a recupera la bugetul statului prejudiciile create de cei care se fac vinovați de gestionarea frauduloasă a fondurilor europene. Iată ce ne-a răspuns premierul: „Am plătit corecțiile, dar cei vinovați trebuie sancționați și banii recuperați la buget”. Până acum, nici fostul președinte CJD Florin Popescu, nici protectoarea sa, fostul ministru al Dezvoltării, Elena Udrea, nu au răspuns și nici nu au plătit din propriile buzunare pentru sancțiuni, toate corecțiile fiind suportate deocamdată din buzunarele românilor. Mascații au venit în Dâmbovița pe urmele firmelor protejate de gruparea Popescu-Udrea În ultimul timp, organele abilitate ale statului par să fi prins curaj în a porni pe urmele afacerilor din bani publici ale acestei grupări politice transpartinice. Recent sute de polițiști, procurori și ofițeri SRI au pornit o acțiune de amploare, făcând percheziții la contractorii marilor proiecte europene din Dâmbovița și din județele vecine. Cu această ocazie, opinia publică a aflat că, în perioada 2011-2014, reprezentanții a peste 200 de societăți comerciale ar fi creat circuite fictive pentru eludarea taxelor și impozitelor datorate bugetului de stat. Printre firmele percheziționate au fost nominalizate Erbașu, UTI și Strabag, care au câștigat în Dâmbovița unele dintre cele mai mari proiecte cu fonduri europene. În concluzie:

●Asocierea formată din Erbașu și UTI a câștigat contractul de lucrări PIDU B în Târgoviște, pentru reabilitarea și modernizarea infrastructurii urbane, proiect în valoare de aproximativ 34 de milioane de euro.

●Tot Erbașu, dar în asociere cu Strabag, a câștigat și una dintre lucrările pe POS Mediu la Compania de Apă Târgoviște-Dâmbovița pentru reabilitarea și extinderea stației de epurare Târgoviște - Sud. Contractul are valoarea de 18,7 milioane de euro.

●Strabag a lucrat în asociere cu Vamed și Straco Group la proiectul european de reabilitare a Spitalul Județean de Urgență din Târgoviște, pe un contract în valoare de aproape 20 de milioane de euro, care a suportat și o corecție financiară de 25%, respective 177,9 miliarde lei vechi.

Alte afaceri marca Erbașu:

Grupul de firme Erbașu are în portofoliu și alte lucrări din Dâmbovița:

● Bazin de înot didactic Titu, Sală sport Școala nr. 6 Găești,

● Sală sport Grup școlar agroindustrial Nucet,

● Sală de sport cu nivel de practică sportivă competițională locală, Liceul teoretic I. Ghica, Răcari,

● Reparații interioare, exterioare, instalații sanitare, termice, electrice la clădirile Stațiilor CF Titu și Pucioasa,

● Modernizare drumuri de interes local;

● Extindere rețele de canalizare, rețele de apă sat Aninoasa, comuna Aninoasa, Centru de zi – Aninoasa.