17.07.2017 00:25

"Afacerea abatorul" îmbogățește samsarii de animale


Galerie foto

❚ Afacerea samsarilor a prosperat în toți anii din urmă, în care crescătorii dâmbovițeni de animale au tot strigat la urechi surde că au nevoie de abatoare ❚ Samsarii sunt cei care impun prețurile animalelor crescute cu chin în gospodării și tot ei le valorifică, de cele mai multe ori câștigul fiind dublu ❚ Micii fermieri, în mare parte persoane în vârstă, reușesc cu greu să ajungă la un astfel de punct, în condițiile în care cel mai apropiat abator este la Pietroșița, iar transportul animalelor trebuie făcut numai cu mașini autorizate, pe care nu le dețin

CORVIN DUMITRICĂ

 


 

Dacă în urmă cu câțiva ani în județul Dâmbovița și mai ales în zona municipiului Târgoviște existau mai multe abatoare autorizate, în care fermierii puteau să ducă animalele pentru a fi sacrificate, în acest moment acestea lipsesc cu desăvârșire. Micii fermieri, în mare parte persoane în vârstă, reușesc cu greu să vândă un animal, cel mai apropiat abator fiind la Pietroșița, iar transportul animalelor până la acest abator fiind imposibil. Oamenii nu dețin mașini autorizate pentru transportul animalelor vii și nu le pot duce la acest abator pentru a putea fi sacrificate. În aceste condiții, după ce se chinuie să le crească, fermierii se văd nevoiți să vândă vitele unor persoane neautorizate care vin prin sate și cumpără animale la un preț cu mult sub prețul pieței.

● „Nu aven nici un abator în zonă. Nu avem unde să vindem animalele care sunt pentru sacrificat. Această problemă este de ani de zile. Vindem cum putem, de cele mai multe ori la speculanți”

. ● „Noi muncim, iar alții câștigă de pe urma muncii noastre. Profită că nu avem posibilitatea să ducem noi animalele la abator și vin să le cumpere pe prețuri de nimic. Suntem nevoiți să dăm animalele pe bani puțini pentru că nu avem unde să le vindem.”

● „Sunt multe animale aici la noi care trebuie sacrificate. Efectiv nu avem cu ce să le ducem la abator. Dacă le transportăm cu vreo mașină din gospodărie, neautorizată riscăm să primim amendă mai mare decât valoarea animalului. Nu există mașini autorizate pe care să le putem închiria și să ne putem duce liniștiți cu câte un animal la abator”.

● „Dacă exista și la noi în zonă un abator, ne descurcam altfel. În situația de față, suntem nevoiți să vindem samsarilor. Ei le cumpără pe bani puțini și le valorifică, de cele mai multe ori câștigă dublu decât au dat pe ele. Tot am sperat că o să se construiască și la noi în zonă un abator, dar nu s-a întâmplat acest lucru”. În aceste condiții, fermierii sunt nevoiți fie să sacrifice animalele în propriile gospodării și să riște să primească amenzi deoarece acest lucru este ilegal, fie să vândă animalele samsarilor la un preț cu mult mai mic decât fac. Oamenii spun că în zonă ar fi nevoie urgentă de un abator autorizat, iar până atunci fiecare se descurcă așa cum poate. Oricum, de cele mai multe ori, prețul este impus de cumpărătorii neautorizați de animale.