26.11.2014 00:15

Adrian Țuțuianu, propus membru supleant în Consiliul Național de Integritate

Adrian Țuțuianu, propus membru supleant în Consiliul Național de Integritate
Galerie foto

❚ Desemnat să controleze activitatea ANI, să propună sau să ceară Senatului revocarea președintelui și a vicepreședintelui instituției, CNI este format din 14 membri ❚ Comisia Juridică a Senatului trebuia să se întrunească ieri și să-i valideze pe cei propuși, dar pentru că au existat unele neînțelegeri, iar asupra unor membri plana suspiciunea de incompatibilitate, senatorii au amânat audierea ❚ Printre cei nominalizați că ar avea probleme se numără chiar și președintele CJD Adrian Țuțuianu, însă domnia sa susține că nu are cunoștință ca pe numele său să existe vreun dosar al unei instituții de control

ANA MARIA POPESCU


Președintele PSD și al Consiliului Județean Dâmbovița, Adrian Țuțuianu, este propus ca membru în Consiliul Național de Integritate (CNI), organism care supervizează activitatea Agenției Naționale de Integritate (ANI). Adrian Țuțuianu a fost recomandat de Uniunea Națională a Consiliilor Județene.

Ieri, Comisia Juridică a Senatului trebuia să se întrunească și să-i valideze pe cei propuși să facă parte din CNI, dar pentru că au existat unele neînțelegeri, iar asupra unor membri plana suspiciunea de incompatibilitate cu funcția din Consiliu, senatorii au amânat audierea. Printre cei nominalizați că ar avea probleme se numără chiar și președintele Adrian Țuțuianu, însă domnia sa susține că nu are cunoștință ca pe numele său să existe vreun dosar al unei instituții de control.

Contactat telefonic, președintele PSD și CJD ne-a mărturisit că este de fapt propus ca membru supleant în CNI și este convins că toate problemele apărute vor fi lămurite săptămâna viitoare. Pe lista propunerilor pentru CNI se mai află un dâmbovițean, primarul de la Vulcana Băi, Emil Drăghici, președinte al Asociației Comunelor din România.

 

„Deocamdată, acest CNI este important doar teoretic”

În cazul în care va face parte din componența CNI, Adrian Țuțuianu vrea să-și pună amprenta asupra îmbunătățirii reglementării legale aplicabile în cadrul acestui Consiliu:

„Validarea s-a amânat pentru că înțeleg că există discuții între grupurile parlamentare cu privire la numărul de membri care trebuie desemnați de fiecare dintre partidele politice reprezentate în Parlament și discuții cu privire la situația personală a unora dintre cei desemnați de diverse structuri asociative, privitoare la eventuale incompatibilități sau cauze aflate în lucru la diverse instituții ale statului, ANI, DNA, și altele de acest tip. Eu nu am niciun fel de dosar, după știința mea, pe rolul vreunei instituții. Sunt desemnat ca membru supleant, nu sunt nici măcar membru plin al CNI. Deocamdată, acest CNI este important doar teoretic, nu am auzit să-și fi exercitat până acum atribuțiile care privesc funcționarea ANI. Dacă voi fi în componența CNI, îmi voi spune cuvântul, în sensul de a îmbunătăți o reglementare legală aplicabilă și de a face din CNI un organism cu adevărat important”, ne-a declarat ieri Adrian Țuțuianu.

 

Care este teoretic rolul CNI

Desemnat prin lege să controleze activitatea ANI, să propună sau să ceară Senatului revocarea președintelui și a vicepreședintelui instituției, să organizeze concursul pentru numirea conducerii, dar și să urmărească rapoartele sale de activitate, CNI este format din 14 membri, propuși de grupurile parlamentare reprezentate în Senat plus cel al minorităților cu reprezentanți doar în Camera Deputaților, de asociațiile aleșilor locali, de societatea civilă și de instituții guvernamentale (de exemplu Agenția Națională a Funcționarilor Publici, Ministerul Justiției și Ministerul Finanțelor). Deși cutuma este aceea a nominalizării unui jurist, legea nu impune o astfel de regulă.