19.12.2014 00:21

Adrian Țuțuianu: "Nu voi fi președinte onorific în nicio instituție publică!"

Adrian Țuțuianu:
Galerie foto

❚ Președintele Consiliului Județean și al PSD Dâmbovița a comentat sugestiile președintelui executiv al PSD, Liviu Dragnea, care consideră că președinții de consilii județene nu ar trebui să mai fie ordonatori de credite și nici să mai fie concomitent șefi de partid și la județ ❚ În ceea ce privește însă propunerea lui Liviu Dragnea de limitare la două mandate, Adrian Țuțuianu susține că aceasta nu se regăsește nicăieri în lume, dar asta nu înseamnă că românii nu pot fi artizanii unei asemenea restricții, deși se încalcă și Constituția

ANA MARIA POPESCU


Președintele Consiliului Județean Dâmbovița (CJD), Adrian Țuțuianu, a reacționat la propunerea lansată recent de președintele executiv al PSD, Liviu Dragnea, potrivit căreia președinții de foruri administrative județene nu ar trebui să mai fie ordonatori de credite și nici șefi de partid. În propunerea președintelui executiv al PSD este inclusă și varianta limitării la două mandate pentru președinții de consilii județene.

„Un om are putere și pentru că are valoare, nu doar pentru că este cocoțat pe un scaun”

Șeful Consiliului Județean Dâmbovița a declarat că este conștient de faptul că funcția publică sau politică nu este pe viață și că propunerea lui Dragnea are la bază îmbunătățirea percepției populației față de clasa politică, însă crede că mai sunt de făcut mulți pași până când aceste lucruri să se transforme în realitate.

„Într-o funcție publică nu te-ai așezat niciodată pe viață, și nici într-o funcție politică. Noi trebuie să separăm funcția de președinte de consiliu județean de funcția de conducere a partidului politic. Nu este însă un remediu universal, pentru că un om are putere și pentru că are valoare, nu doar pentru că e cocoțat pe un scaun”, a precizat președintele PSD și al CJ Dâmbovița.

Limita de două mandate „este de analizat”

Totodată, Adrian Țuțuianu susține că limitarea la două mandate nu se mai regăsește nicăieri în lume, dar asta nu înseamnă că românii nu pot fi artizanii unei asemenea restricții, care totuși încalcă actuala Constituție a țării.

„S-a discutat foarte mult ce statut trebuie să aibă și ce să facă președinții. În ce mă privește, nu am să fiu președinte onorific în nicio instituție publică, dar e o chestiune de alegere personală. Pot să renunț la Consiliul Județean și să rămân la partid, e o variantă. Varianta B este să rămân în administrație, să-mi duc la capăt acest mandat și, în raport de evoluția legislativă și ce se convine la nivel politic, să decid dacă mai continui sau nu. E de discutat dacă două mandate, cu precizarea că două mandate se pot aplica numai pentru condițiile în care am stabilit prin Constituție așa ceva, altfel nu se poate. Și nu există nicăieri în lume restricția la două mandate, dar o putem face noi, românii, cum am făcut ANI (n.red. Agenția Națională de Integritate)”, a amintit Adrian Țuțuianu.