06.10.2015 00:13

Activități transfrontaliere de combatere a exploatării muncitorilor români în UE

❚ Operațiunea, denumită Explorer, a vizat de data aceasta munca și drepturile românilor aflați la munci agricole în Marea Britanie

V. V.


Inspecția Muncii se implică în combaterea exploatării prin muncă la nivel european și derulează activități comune la nivel transfrontalier. Astfel, la jumătatea lunii trecute, Dantes Bratu, inspector general de stat al Inspecției Muncii, a participat împreună cu reprezentanți ai Autorității pentru Autorizarea Agențiilor de Plasare a Forței de Muncă - GLA, în Marea Britanie, la operațiunea de depistare a posibilelor cazuri de exploatare prin muncă ce implică cetățeni români care desfășoară activități în agricultură.

Potrivit unui comunicat remis redacției de ITM Dâmbovița, operațiunea Explorer a fost urmată și de o întâlnire cu reprezentanții Ministerului de Interne din Marea Britanie care au competențe în combaterea traficului de persoane pentru exploatare prin muncă, inspectori ai Autorității britanice. Cooperarea românobritanică a fost inițiată în luna mai a acestui an de Darryl Dixon, director de strategie GLA, care a solicitat sprijinul Inspecției Muncii din România, pentru a pune bazele unui plan comun de combatere a exploatării prin muncă în care sunt implicați cetățeni români.

 

Trei zile de controale, interviuri și concluzii

Practic, operațiunea comună a constat în investigarea unui caz de exploatare prin muncă, în care sunt implicați lucrători români recrutați prin agenții de mediere din România și plasați la agenții de recrutare din Marea Britanie.

Operațiunea Explorer a durat trei zile, a debutat cu o întâlnire tehnică a echipelor de experți români și englezi, au urmat vizite la ferme unde lucrătorii români își desfășurau activitatea, interviuri cu muncitorii, întâlniri cu reprezentanții agențiilor de recrutare implicate în medierea lucrătorilor. S-a pus accent pe identificarea posibilelor victime ale exploatării, s-au verificat condițiile de muncă, respectarea prevederilor legale cu privire la salariul minim. S-au verificat respectarea normelor de sănătate și securitate la locul de muncă și modul de funcționare a companiilor implicate în procesul de recrutare.

În urma interviurilor realizate, lucrătorii și-au exprimat nemulțumirea pentru lipsa de activitate care duce la absența salarizării, unii lucrători primesc de lucru imediat, iar alții trebuie să aștepte în unele cazuri și câteva săptămâni până primesc de lucru. Diferențierea se face în funcție de agenția britanică de plasare la care au apelat când li se oferă de lucru.

Marele dezavantaj este că unii nu au un program regulat de muncă, astfel, lucrătorii nu pot să-și estimeze cheltuielile de trai, să economisească bani sau să trimită bani acasă, sunt obligați să plătească cazarea chiar dacă nu primesc de lucru - 34 lire/săptămână și trebuie să plătească în plus pentru gaz și electricitate.