23.01.2015 00:15

Acționarea PNL în instanță a aleșilor "migratori", "lipsită de șansă"

Acționarea PNL în instanță a aleșilor
Galerie foto

❚ Partidului Național Liberal are intenția de a-i chema în tribunale pe aleșii locali care și-au schimbat opțiunea politică în baza Ordonanței 55/2014 ❚ Vicepreședintele PSD Dâmbovița, Cristian Stan, susține că, deși Curtea Constituțională a admis obiecția de neconstituționalitate cu privire la legea de aprobare a Ordonanței cu pricina, deciziile acesteia se aplică doar pentru viitor și în niciun caz retroactiv

ANA MARIA POPESCU


Demersul Partidului Național Liberal de a-i acționa în instanță pe aleșii locali care și-au schimbat opțiunea politică în baza Ordonanței 55/2014 este neîntemeiat, prematur și nu va avea sorți de izbândă! Aceasta este părerea împărtășită de vicepreședintele PSD Dâmbovița, Cristian Stan, care susține că, deși Curtea Constituțională a admis obiecția de neconstituționalitate cu privire la legea de aprobare a Ordonanței cu pricina, potrivit Constituției României, deciziile CCR sunt obligatorii, dar se aplică doar pentru viitor și în niciun caz retroactiv.

 

Cristian Stan: „Nu poate fi aplicată sancțiunea

încetării mandatului cu privire la aleșii locali”

Așa că primarii, consilierii locali și județeni, potrivit liderului social-democrat, nu au de ce să se teamă că vor rămâne fără mandat în urma demersului pe care liberalii anunță că îl vor iniția și care este catalogat de PSD ca un demers politic lipsit de șanse.

„Referitor la inițiativa PNL de acționare în instanță a aleșilor locali, consilierilor locali și consilierilor județeni, care au schimbat formațiunea politică în urma incidenței Ordonanței de Urgență 55/2014, ca urmare a admiterii obiecției de neconstituționalitate cu privire la legea de aprobare a acestei Ordonanțe, din punctul meu de vedere, în momentul de față, acest demers, în afara faptului că este neîntemeiat, este și prematur. Potrivit dispozițiilor art. 147, alin. 4 din Constituția României, deciziile Curții Constituționale se publică în Monitorul Oficial, sunt general obligatorii, dar au putere numai pentru viitor. Din acest punct de vedere, în momentul respectiv, aleșii locali care au făcut o opțiune au făcut-o cu bună credință, în baza unei ordonanțe de urgență, a unui act normativ pe deplin valid la momentul respectiv, motiv pentru care nu poate fi aplicată această sancțiune a încetării mandatului cu privire la aleșii locali. Așa că demersul inițiat de PNL este neîntemeiat și probabil se va solda cu un eșec în fața instanței de judecată. Din punctul meu de vedere, este vorba despre un demers politic, mai puțin un demers juridic, dar este lipsit de șanse”, a declarat ieri Cristian Stan, președintele PSD Târgoviște.

În Dâmbovița, 23 de primari și aproximativ 200 de aleși locali și județeni și-au schimbat partidul în urma OUG 55.