22.06.2020 00:18

A scăzut dramatic numărul donatorilor

A scăzut dramatic numărul donatorilor
Galerie foto

❚ „Cu donarea stăm prost, pentru că lumea este reticentă. La colectă mobilă nu am mai plecat în teren pentru că nu am siguranță, dată fiind situația actuală de pandemie”

 

VIOLETA STANCIU


Interviu cu dr. Iulia Stanciu, directorul Centrului de Transfuzie Sanguină Dâmbovița

Rep.: Cum stăm în momentul de față cu donarea de sânge în județul Dâmbovița? Sunt probleme din acest punct de vedere?

- Cu donarea stăm prost, pentru că lumea este reticentă. S-a îngreunat procesul de recoltare și din cauză că trebuie să spațiem oamenii, nu intră decât patru la completare de fișe, după aceea donează doi și trebuie să iasă ca să facem spațiu și să nu se mai creeze aglomerație, pentru că spațiul este destul de mic. Am delimitat spațiul, pentru a ne putea desfășura activitățile. Acțiunile de colectă mobilă nu se mai pot desfășura, pentru că multe erau în incinta spitalelor Moreni, Pucioasa... și nu se mai pot face în spital, iar la celelalte locații nu ai cum să gestionezi spațiul în ceea ce privește dezinfectarea, procedurile, să se păstreze distanța... Așa măcar în spațiul nostru am delimitat și putem face ceea ce este de făcut. La colectă mobilă nu am mai plecat în teren pentru că nu am siguranță, dată fiind situația actuală de pandemie.

Rep.: Solicitările de sânge sunt foarte mari în această perioadă?

- Peste tot sunt solicitări, inclusiv Bucureștiul solicită ajutor, fiindcă aceste colecte mobile au scăzut peste tot, nu numai la noi. Situația este aceeași la nivel național și colecta a scăzut peste tot. Săptămânal cer sânge inclusiv spitalele din București, Centrul de Transfuzie București cere ajutor.

Rep.: Ne puteți spune câți donatori vin acum și câți veneau înainte de pandemie?

- Față de o medie de 20 de donatori /zi cât aveam altădată acum putem să avem zile în care sunt 10 donatori sau să avem peste 25, cât am avut într-o zi, cu mențiunea că aceștia au fost mobilizați de aparținători, pentru că sunt și grupuri care vin pentru un anumit pacient. Am avut un grup care a donat pentru un pacient internat în Spitalul Militar din București. La fel, săptămâna aceasta vom avea acțiunea cu Arhiepiscopia, Proteeriile Nord și Sus...Vor fi mobilizați 25 de donatori /zi, între anumite ore și vin la noi. Deci în anumite zile putem avea 25-30/zi, dar și sunt și zile în care sunt foarte puțini.