24.08.2016 00:21

A început lupta pentru supraviețuire a operatorului de apă dâmbovițean

A început lupta pentru supraviețuire a operatorului de apă dâmbovițean
Galerie foto

❚ Un prim pas a fost făcut în județul Prahova, unde s-a reușit intrarea pe piața de profil și furnizarea de apă la un agent economic, iar la acest moment se poartă discuții pentru preluarea serviciului de furnizare a apei din localitate ❚ De asemenea, în vizorul operatorului nostru regional se află și județul Argeș, unde se pare că operatorul lor se confruntă cu ceva probleme ❚ „Este o luptă pentru supraviețuire și pentru a asigura sustenabilitatea investițiilor (…) Poate părea neimportant, dar acolo sunt aproximativ 10.000 de utilizatori”, este de părere Alexandru Oprea, președinte ADI Apă și vicepreședinte CJD

VIOLETA STANCIU

 


 

Președintele Asociației de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Apă Dâmbovița, Alexandru Oprea, a anunțat recent că printre obiectivele principale ale operatorului regional de apă din județ se află și extinderea operării în județele învecinate. În acest sens, un prim pas a fost deja făcut în județul Prahova, unde Compania de Apă Dâmbovița a reușit să intre pe piața de profil și să furnizeze apă la o unitate de procesare a cărnii din comuna Filipeștii de Pădure. Ba mai mult, în momentul de față, se poartă tatonări și pentru preluarea serviciului de furnizare a apei din localitate, care este momentan operat de către primărie. De asemenea, în vizorul operatorului nostru regional se află și județul Argeș, unde se pare că operatorul lor regional se confruntă cu ceva probleme, de neimplementare a proiectelor europene, la fel ca și cel din Prahova.

„Am avut niște discuții exploratorii cu președintele Consiliului Județean Dâmbovița, de a încerca extinderea ariei de operare în județul Prahova și vrem să ne extindem și în județul vecin Argeș, tocmai pornind de la faptul că este o economie concurențială de piață și pentru că Hidro Prahova și Apă Canal Argeș au o serie de dificultăți și nu au terminat proiectele europene. Este o luptă pentru supraviețuire și pentru a asigura sustenabilitatea investițiilor. Am avut discuții cu cei de la Filipești, unde deja livrăm apă prin Secția Nord pentru o unitate de procesare a cărnii, și am avut prime tatonări în ceea ce privește delegarea exploatării sistemului, care actualmente se face de către Primăria Filipești, către Compania de Apă Dâmbovița. Poate părea neimportant, dar acolo sunt aproximativ 10.000 de utilizatori, ceea ce pentru Compania de Apă ar fi un mod de a demonstra că este un operator viabil. Ceea ce nu înțeleg unii dintre primarii noștri este că au acceptat să vină în județul Dâmbovița operatorul RAJA din Constanța. La Ploiești operează Veolia - Apa Nova București (n.n operator francez). Comunele și orașele limitrofe Ploieștiului au fost operate de Hidro Prahova, societate care nu a reușit să implementeze în condiții bune proiectele europene”, a semnalat președintele ADI Apă Dâmbovița și vicepreședintele CJD, Alexandru Oprea.

De asemenea, acesta a amintit și de situația actuală a operatorului nostru regional, care a reușit să obțină „fazarea” unor sume importante de bani pe următorul exercițiu financiar european. Este vorba de 330 miliarde lei vechi, însemnând lucrări neterminate. „Vom obține acești bani de la UE, sunt bani pe care îi putem trage. La ora actuală sunt îndreptățit să afirm că vom reuși să închidem în bune condiții toate lucrările pe care le-am avut pe POS Mediu”, a conchis Alexandru Oprea.