20.04.2015 00:20

A doua premieră a lunii aprilie la Teatrul "Tony Bulandra"

A doua premieră a lunii aprilie la Teatrul
Galerie foto

❚ „Satierikon”, în regia lui Horațiu Mihaiu, a fost o călătorie culturală inedită, reunind două personalități istorice singulare: Petronius și Erik Satie

Duminică, 19 aprilie, de la ora 19.00, la Teatrul „Tony Bulandra” din Târgoviște, a avut loc a doua premieră a acestei luni, spectacolul „Satierikon”, în regia lui Horațiu Mihaiu, binecunoscut publicului târgoviștean după „Inventatorul iubirii”. „Satierikon” este un spectacol vizual, țesut din coregrafie, muzică și imagine, o călătorie culturală inedită reunind două personalități istorice singulare, două inteligențe separate de secole, dar foarte similare prin umor, inventivitate și datorită proprietății remarcabile de a fi cu mult înaintea contemporanilor lor: Petronius, autorul unuia dintre cele mai cunoscute texte ale antichității și Erik Satie, compozitorul francez care a inventat avangarda muzicii clasice.

Relația dintre aceste spirite creatoare este una strânsă, fertilă, în asemenea măsură încât ne putem întreba cu toată sinceritatea cum se face că nu a mai fost abordată până acum?! Este doar unul dintre semnele că viziunea lui Horațiu Mihaiu aduce noi perspective, noi moduri de a percepe istoria, cultura, dar în primul rând scena. Pentru cunoscători, Erik Satie rămâne compozitorul care a spart canoanele muzicii clasice și a influențat mulți alți compozitori prin originalele sale „gnosiennes” și „gymnopedies”, compoziții pline de sensibilitate și subtilitate.

Ravel chiar recunoaște meritele lui Satie și cât de mult a însemnat acesta pentru el. Muzica lui Erik Satie, atât de concentrată în timp, surprinzătoare prin accentele ei antipolifonice, ne poartă printr-o lume arhaică ce pare desprinsă din Satyricon-ul lui Petronius, purtând cu ea volutele hedoniste, erotice sau de înțelepciune ale primului roman cunoscut de omenire. Însoțiți de un maestru – magister, determinant în alegerea destinului, duși de mână parcă de sunetele compozitorului, spectacolul a fost un excurs sonor printre meandrele sufletești ale unui componist, pentru a desluși cum și cât ne sunt de aproape, uneori, muzele.

Cel puțin muza lui Erik Satie i-a luminat calea și l-a îndrumat spre capătul Satyriconului. Al lui Satie Erik. Din distribuție au făcut parte: Liviu Cheloiu, Corneliu Jipa, Elisabeta Râmboi, Delia Lazăr, Maria Nicola, Ana Maria Carablais, Cristina Dumitra, Mircea Silaghi, Robert Iosif. Coregrafia a fost semnată de Mălina Andrei, iar scenografia de Horațiu Mihaiu. Video: Cezar Enache. Light design: Adrian Dragomir, Oana Caibăr/Sound design: Andrei Mihai / Regia tehnică: Radu Ilicea.

Teatrul „Tony Bulandra” Târgoviște