26.09.2022 00:20

A blama Uniunea Europeană...

A blama Uniunea Europeană...
Galerie foto

Chiar dacă pare o nouă istericală de presă, permiteți-mi să accentuez aceste puncte, fiindcă UE are momente grele în față. A blama Uniunea pentru criza actuală este doar un pas pentru cei care doresc o Europa divizată, fărămițată, fără putere. Am zis-o de multe ori, nefiind singur desigur, că UE nu este perfectă, dar este cea mai bună soluție pentru structurarea vieții pe continentul european. Este un mecanism evolutiv, construit în fiecare zi de cei 450 de milioane de cetățeni ai săi.

Nu întâmplător cei din afara UE tânjesc la statutul de cetățeni europeni. Nu sunt doar moldovenii noștri care în număr compeșitor sunt acum cu pașaport european prin intermediul cetățeniei române. Sunt și mii de britanici, care prinși menghina Brexitului, și-au redescoperit o bunică irlandeză care le-a dat acces la această cetățenie sau care – profintând de legislația belgiană – au devenit belgieni. Mai nou chiar elvețienii, da, ați auzit bine, elvețienii doresc să aibă și o cetățenie a unei țări UE din considerente pragmatice. Facultățile în Germania sunt ieftine și bune, iar copiii lor pot să studieze aproape gratis aici dacă sunt cetățeni europeni.

A blama UE e ca și cum ți-ai certa în permanență copilul adolescent. Trebuie răbdare, acest proces este în dinamică și nu se întâmplă peste noapte. E nevoie de un adevărat spirit de echipă pentru a reuși. Jocul nu este doar pentru politicieni sau pentru cele 27 de țări membre. Este responsabilitate noastră, a tuturor, să găsim metode pentru a avansa.

 

 

 

Dan Luca