12.11.2010 00:01

Scandalul comasării spitalelor

Scandalul comasării spitalelor
Galerie foto

Comasarea spitalelor, o nouă ocazie pentru conducerea portocalie a județului de a arunca banii publici pe tot felul de studii și analize dubioase, care nu oferă nici un fel de soluții, ci doar toacă fonduri cu nemiluita. Chiar dacă nu a existat în prealabil o Hotărâre a Consiliului Județean pentru a contracta efectuarea unor studii, președintele CJD, Florin Popescu, a angajat nu una, ci două firme care să studieze, pe bani grei, reorganizarea sistemului sanitar dâmbovițean. În această ecuație de miliarde de lei bani publici nu putea să lipsească, evident!, deja celebrul Sorin Ioniță și SRL-ul său priceput la toate, care a „operat” la comandă un studiu despre situația existentă în cele 5 spitale dâmbovițene care se pregătesc să devină secții externe ale Spitalului Județean de Urgență Târgoviște.

De această dată, SRL-ului lui Sorin Ioniță i s-a alăturat și firma VAMED, care la rândul său a analizat durerile sănătății dâmbovițene într-un studiu plătit din bani publici de Consiliul Județean, dar pe care, la propriu, nu l-a văzut nimeni. Socialdemocrații dâmbovițeni au participat la simulacrul de dezbatere organizată de Consiliul Județean și au atras atenția că această reorganizare a spitalelor este practic ilegală și încalcă dispozițiile Articolului 172 din Legea sănătății. Senatorul PSD de Dâmbovița, Adrian Țuțuianu, a anunțat că va cere Ministerului Sănătății să nu acorde avizul pentru comasarea spitalelor dâmbovițene. Mai mult decât atât, social-democrații spun că vor ataca în instanța de contencios administrativ Hotărârea de Consiliu Județean prin care s-a decis comasarea spitalelor, dar și eventuala Hotărâre de Guvern care grupează cele 5 spitale în formula actuală propusă de conducerea CJD.

„Îi cer public lui Florin Popescu să ne spună câți bani au costat cele două studii”

„La dezbatere, s-a dovedit din nou că dl Florin Popescu utilizează banul public după propriile interese. Era firesc, era normal ca în Consiliul Județean să se ia decizia de a angaja pe Sorin Ioniță și pe cealaltă firmă VAMED să efectueze un studiu. De aceea, eu îi cer public să ne spună câți bani au costat cele două studii. Studiul lui Sorin Ioniță n-a spus mare lucru, nu ne-a dat nici o soluție, iar pe celălalt – al firmei VAMED – nici nu l-am văzut. Într-o logică normală, ar fi trebuit să avem Hotărâre de Consiliu Județean prin care să se aprobe contractarea acestor servicii cu alocarea financiară corespunzătoare. Ar fi trebuit să avem două rapoarte puse pe masă și abia apoi să discutăm despre reorganizarea spitalelor (...) Articolul 172 din Legea sănătății definește ce înseamnă spital de urgență, spital regional, spital local, secție de specialitate etc. Formula propusă de CJD este contrară dispozițiilor Articolului 172 din lege (...) Voi sesiza, în calitate de parlamentar, Ministerul Sănătății pentru a nu acorda avizul în vederea comasării acestor spitale. Voi sesiza și primul ministru cu privire la acest aspect (...) Vom ataca în contencios administrativ ultima Hotărâre de Consiliu Județean prin care s-a hotărât comasarea și vom ataca la instanța de contencios administrativ eventuala hotărâre de guvern care ar comasa aceste spitale în formula propusă astăzi”, a explicat senatorul PSD Adrian Țuțuianu.

Pensionarii, extrem de pesimiști în privința așa-zisei „reorganizări”

Comasarea, unificarea și reorganizarea spitalelor nu sunt măsuri care să dea încredere nici persoanelor vârstnice dâmbovițene. Opinia generală a Consiliului Județean al Persoanelor Vârstnice (CJPV) Dâmbovița, prin Gheorghe Popa și Mihai Ion, președinte și, respectiv, vicepreședinte al CJPV Dâmbovița, este că asistăm la o amplificare a crizei spitalelor, în contextul lipsei de fonduri cu implicații asupra pacienților, fie ei vârstnici, fie mai tineri.

„Nu este o idee bună comasare, unificarea și reorganizarea. Dacă spitalele până acum abia se descurcau, nu cred și nu știu dacă lucrurile vor fi mai bune. Am un lucru concret de la cineva care este în spital acum: lipsesc fondurile bănești. Dimineața vine cu o foaie de hârtie asistenta și spune tratamentul cu medicamente. Doar îl citește și îl îndrumă pe pacient să cumpere medicamentul sau medicamentele, pentru că ele lipsesc din spital. Deci este foarte greu. Este părerea noastră că soluția la care s-a ajuns nu e bună și ar trebui să rămână cum au fost, iar spitalele să fie sprijinite mai mult. Altfel, dacă nu există sprijin, indiferent de cine vor aparține, vor merge poate și mai prost”, ne-a declarat vicepreședintele CJPV Dâmbovița, Mihai Ion.

Pe de altă parte, președintele CJPV, Gheorghe Popa, a subliniat că problema banilor rămâne prioritate pentru spitale. „Dacă nu se asigură fonduri, ce am făcut? După părerea noastră, asistența medicală în spitale merge destul de prost. Am văzut și alte județe, am avut și o analiză la Consiliul Național al Persoanelor Vârstnice și într-adevăr s-a cerut ministrului secretar de stat ca descentralizarea spitalelor să fie mai bine coordonată. Pensionarii sunt nemulțumiți. Merg în spitale și sunt obligați să cumpere medicamente, să plătească analizele. Ei spun că nu este bine să treacă spitalele la Ministerul Muncii. Este nevoie de autonomie și de fonduri. Așa se pune problema”.

Ana Maria Popescu | [email protected] || Virgil Voinescu | [email protected]