21.03.2022 00:15

„Vreau să trag un semnal de alarmă în ceea ce privește proiectele europene”

„Vreau să trag un semnal de alarmă în ceea ce privește proiectele  europene”
Galerie foto

*„Ne va prinde vara și vom evalua cereri de finanțare aferente anului 2021. Fermierii nu știu practic în momentul acesta ce structură de culturi urmează să aibă în anul 2022 pentru că această structură va reieși din finalizarea evaluării cererii de finanțare” *„Beneficiarii proiectelor europene nu vor mai semna contractele de finanțare pentru că au depus proiecte pe anumite ghiduri în care erau anumite prețuri, anumite valori...”

 

Vicepreședintele PSD Dâmbovița, Mihai Istrate, consilier județean PSD, care are o vastă experiență în domeniul agricol, a radiografiat, la ultima conferință de presă de la PSD Dâmbovița, situația din agricultura românească, și implicit din cea dâmbovițeană, care trece prin momente foarte dificile, ca de altfel toate sectoarele de activitate din România.

„Vreau să trag un semnal de alarmă în ceea ce privește proiectele europene! Noi, România, suntem în perioada de tranziție care a început în 2021, deci 2021-2022 sunt doi ani de tranziție de accesare a fondurilor europene, datorită unui mod haotic, ca să nu folosesc alt termen s-au lansat toate măsurile odată în toamna anului 2021 și din acest motiv evaluarea cererilor de finanțare merge foarte greu, pentru că AFIR-ul nu are personal suficient, e logic, ca să poată evalua toate cererile de finanțare pe toate măsurile.

Practic ne va prinde vara și vom evalua cereri de finanțare aferente anului 2021. Fermierii nu știu practic în momentul acesta ce structură de culturi urmează să aibă în anul 2022 pentru că această structură va reieși din finalizarea evaluării cererii de finanțare. Să știți că datorită exploziei prețurilor, la carburanți, la inputuri, la îngrășăminte chimice, vom avea situații, deja sunt semnale că sunt situații și vor fi și în viitor, în care beneficiarii proiectelor europene nu vor mai semna contractele de finanțare pentru că au depus proiecte pe anumite ghiduri în care erau anumite prețuri, anumite valori.

Să știți că la noi, în Dâmbovița, datorită fondurilor europene, localități care nu aveau un potențial agricol foarte ridicat, de exemplu Vișina, Șelaru, Dragodana, Mătăsaru, deci vedeți că nu vorbesc de  Lungulețu sau de Slobozia Moară care oricum erau dezvoltate agricol, vorbesc de alte localități, unde datorită accesării fondurilor europene, agricultura din aceste localități s-a dezvoltat foarte mult”, a declarat Mihai Istrate, vicepreședinte PSD Dâmbovița, consilier județean PSD.

 

 

Violeta Stanciu