09.11.2022 00:16

„Trebuie să oprim transportarea cărnii de porc în zonele afectate de pestă”

„Trebuie să oprim transportarea cărnii de porc în zonele afectate de pestă”
Galerie foto

*Focarul de la Dragodana va putea fi stins în aproximativ 30 de zile de la depistare, dar reprezentanții DSVSA se tem că este foarte probabil să apară și alte focare de pestă

 

La sfârșitul săptămânii trecute, în satul Picior de Munte al comunei Dragodana, județul Dâmbovița, a fost depistat un focar de pestă porcină. Au fost instituite măsuri sanitare și s-a luat măsura uciderii porcilor din gospodăria afectată, conform legislației în vigoare. Acum, zona este sub supravegherea Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Dâmbovița. Directorul DSVSA, dr. Sandu Tolea, face și un apel către populația din zona Picior de Munte, unde sunt mulți crescători de porci, să nu mai transporte carnea animală dintr-un loc în altul, pentru că acest lucru nu va duce decât la transmiterea virusului, iar proprietarii riscă să rămână fără porci în gospodării. Focarul de la Dragodana va putea fi stins în aproximativ 30 de zile de la depistarea lui, dar reprezentanții DSVSA se tem că negustorii și crescătorii de porci nu vor ține cont de măsurile de protecție, iar până la sfârșitul lunii noiembrie, începutul lunii decembrie, este foarte probabil să apară și alte focare de pestă.

„După cum am informat, pe 1 noiembrie 2022 a apărut un focar de pestă porcină africană la Dragodana. Este vorba despre o exploatație cu 9 porci. S-a constituit centru local de prevenire și combatere a bolilor. Am luat măsurile care se impun pentru lichidarea urgentă a focarului. Problema constă în faptul că în zona respectivă s-a făcut catagrafia unităților și tuturor gospodăriilor, dar trebuie să luăm în calcul faptul că vorbim despre zona Dragodana, satul Picior de Munte, avem acolo foarte mulți crescători și negustori de porci. Avem o supraveghere continuă, inclusiv cu organele de Poliție. Am pus sub restricții toate exploatațiile care se află în zona de supraveghere și protecție. Fac un apel pe această cale tuturor crescătorilor de porci, că mișcarea haotică, ilegală și ilicită a animalelor din stânga în dreapta, nu face altceva decât disemineze boala și virusul va fi păstrat în localitate. Sunt informații că o parte din crescătorii din zonă au sacrificat porcii și i-au băgat în lada frigorifică. Asta nu va duce la îndepărtarea virusului. Când vor scoate porcul din ladă și îl decongelează, virusul se va răspândi peste tot pe unde vor umbla persoanele care au lucrat cu carnea infestată sau care au consumat-o. Omul este cel mai mare pericol în răspândirea acestei boli, nu animalul. În aproximativ 30 de zile de la depistarea lui se stinge un focar de pestă, deci undeva pe la sfârșitul lunii noiembrie, începutul lunii decembrie vom stinge acest focar, dar îmi este foarte teamă să nu avem mai multe focare până la acel moment”, a transmis directorul DSVSA Dâmbovița, Sandu Tolea.

 

 

Ștefan Khalil