28.03.2023 00:14

„Soluția pentru elevii agresivi este prevenția, nu exmatricularea”

„Soluția pentru elevii agresivi este prevenția, nu exmatricularea”
Galerie foto

Recent, învățământul dâmbovițean s-a confruntat cu un caz inedit a unui elev care și-a agresat colegii, dar și profesorii, după care părinții lui au ales să-l mute la Școala Gimnazială din Valea Voievozilor, fapt ce a stârnit un val de revoltă în rândul părinților elevilor de la unitatea de învățământ menționată, urmând o serie de proteste a acestora.

Sorin Ion, secretar de stat în Ministerul Educației și fost inspector școlar general al județului Dâmbovița, a transmis atunci că elevul respectiv trebuie ajutat de reprezentanții școlii unde activează, atâta timp cât părinții sunt de acord cu acest lucru. Într-o intervenție a sa, Sorin Ion a vorbit despre violența în școli și despre instrumentele pe care le au la dispoziție unitățile de învățământ și profesorii pentru a gestiona asemenea situații.

„Știm foarte bine situația de la Dâmbovița, iar eu cunosc problemele de acolo, mai ales că am fost inspector școlar foarte mult timp în acest județ. Problema violenței în școli este una veche, care din păcate nu este aproape de a fi oprită și aici mă refer în toată țara. Dacă pornim totuși de la cazul elevului de clasa a 3-a de la Târgoviște, trebuie să începem în primul rând să excludem noțiunea de «exmatriculare», pe care am auzit-o de foarte multe ori în acest caz. S-a vorbit foarte mult despre încadrarea elevului la o școală specială, dar nu se poate așa ceva, deoarece are un intelect absolut normal. De aceea spun, că prevenția este cea mai bună soluție. Când spun prevenție, mă gândesc la existența unui număr mare de consilieri școlari. Știți foarte bine că în România avem, la aproape 3 milioane de copii, undeva la peste 2300 de consilieri școlari. Am suplimentat cu 1200. Suntem în acest moment în procedura de ocupare a lor unde se poate până la 1 septembrie 2023”, a transmis Sorin Ion, secretar de stat în Ministerul Educației, fost inspector școlar general al județului Dâmbovița.

 


Ștefan Khalil