07.12.2022 00:12

„Salariul minim de 3000 de lei este mic, dar... un pas înainte”

„Salariul minim de 3000 de lei este mic, dar... un pas înainte”
Galerie foto

*„Salariul minim, într-o țară care are grijă să depășească zona de sărăcie pentru lucrătorii care lucrează pe salariul minim, trebuie să fie 60% din salariul median”

 

Liderul de sindicat Nicolae Dragodănescu salută măsura creșterii salariului minim brut pe economie de la 2550 de lei la 3000 de lei brut începând cu data de 1 ianuarie 2023, dar susține că angajații plătiți cu acest salariu vor rămâne în continuare în zona de sărăcie extremă! Dacă mai punem la socoteală și explozia prețurilor la tot ceea ce înseamnă bunuri alimentare și nealimentare, viața pentru cei care primesc salariul minim pe economie nu se va îmbunătății cu nimic, ba dimpotrivă va fi un mare chin. Salvarea lor stă în găsirea unui al doilea job care le-ar asigura cât de cât supraviețuirea.    

„Salariul minim brut de 3000 de lei este un salariu mic, dar totuși este un pas înainte. Dacă privim lucrurile că este o creștere de la 2550 de lei la 3000 de lei nu este rău, este totuși o creștere de 450 de lei pe brut! Este un pas, nu foarte mare, este un pas timid dar totuși este bine că se întâmplă. Multe salarii, la multe societăți, sunt reglate în funcție de salariul minim printr-un coeficient, adică mai pui 20% la salariul minim. Dar în continuare cu salariul minim, în România, ești sărac! Salariul minim, într-o țară care are grijă să depășească zona de sărăcie pentru lucrătorii care lucrează pe salariul minim, trebuie să fie 60% din salariul median. Dacă acum salariul minim median net este undeva la aproape 4000 de lei, mediu net pe economie trebuie să fie cu 60% mai mare decât acest salariu median ceea ce în România este foarte departe. În continuare toți cei care sunt plătiți cu salariul minim trăiesc în zona de sărăcie. Nimeni nu va închide o afacere în România doar pentru că se mărește salariul minim cu 450 de lei, este o gogoriță, este o minciună sfruntată”, a declarat președintele Sindicatului  „Valahia” Târgoviște, Nicolae Dragodănescu.

Violeta Stanciu