15.03.2023 00:16

„România este al 3-lea producător de medici din Uniunea Europeană”

„România este al 3-lea producător de medici din Uniunea Europeană”
Galerie foto

*„Acolo se duc pentru că sunt respectați, pentru că au cu ce să-și facă treaba și câștigă și mai mult... și îi primesc acolo cu brațele deschise”

 

Criza de medici din România, și implicit din județ, este pusă de președintele Colegiului Medicilor Dâmbovița, dr. Jean Popescu pe seama faptului că foarte mulți doctori aleg în continuare să profeseze în țările din Uniunea Europeană deși la capitolul salarizare lucrurile s-au îndreptat mult, iar medicii au venituri cât de cât decente. Cei mai ușor de integrat în statele UE sunt medicii de Anestezie și terapie intensivă, care încă de la momentul absolvirii studiilor... sunt medici europeni. Aceștia, înainte să intre în concursul național de definitivat al specializării, dau un concurs european. Doctorul Jean Popescu este ferm convins că acest lucru se va extinde în curând la toate specializările.

,,România este al 3-lea «producător» de medici din Uniunea Europeană. Este bătălie la Medicină  pentru că facultățile noastre de medicină acum sunt acreditate și în Occident iar medicii noștri se duc și lucrează acolo. Aș vrea să vă spun că, de exemplu, rezidenții care termină Anestezie și terapie intensivă, înainte să intre în concursul național de definitivat al specializării, ei dau un concurs european. Subiectele vin de la Bruxelles, lucrările se corectează tot acolo și ei sunt deja medici europeni. Asta se întâmplă deocamdată numai la Anestezie și Terapie intensivă, dar probabil că se va extinde și la celelalte specialități... Și acesta este un motiv pentru care medicii pleacă mai ușor... în afară.  Problema cu salariile s-a cam rezolvat și la noi, veniturile medicilor sunt accesibile pentru contextul în care se află România și în raport cu celelalte profesii, dar acolo se duc pentru că sunt respectați, pentru că au cu ce să-și  facă treaba și câștigă și mai mult... și îi primesc acolo cu brațele deschise. Penuria de medici de familie în principal din asta este, pentru că țările occidentale nu au medici de familie”, a declarat președintele Colegiului Medicilor Dâmbovița, dr. Jean Popescu în cadrul unei conferințe de presă.

 

 

Violeta Stanciu