28.05.2024 00:14

„Primăvara albastră”, la bijubileu

„Primăvara albastră”, la bijubileu
Galerie foto

În luna florilor a anului 1964, când a fost lansat Festivalul național de cultură și literatură „Primăvara albastră”, inițiatorul său, binecunoscutul scriitor, jurnalist și istoric, George Coandă, pe atunci tânăr inspector la Comitetul de Cultură și Artă al raionului Târgoviște, nu și-a îngăduit să-și închipuie că va fi prezent și la bijubileul acestei mari manifestări a culturii din spațiul dâmbovițean, și nu numai. Dar bunul Dumnezeu i-a îngăduit să fie. De ce bijubileu?

Pentru că în 1968 i s-a rupt firul din caierul vremii, moment istoric al reîntoarcerii, beneficie de altminteri, la împărțirea teritorial-administrativă a țării la județe, renunțându-se la regiunile la raioanele de tip sovietic, noile „organe de partid și de stat” dorind ca prima manifestare de anvergură națională să fie o manifestare muzicală. Și așa s-a născut celebrul festival al romanței, „Crizantema de Aur”, dar în 1969, aceleași „organe” au dispus organizarea altui festival, de astă data de literatură revoluționară și patriotică, dar în capital reînviatului județ Târgoviște.

Și astfel - printre inițiatori numărându-se și George Coandă – a apărut în peisajul cultural românesc „Moștenirea Văcăreștilor”, care și-a tras seva  și din prima ediție a „Primăverii albastre”. Însă, în 2003, la Primăria Orașului Pucioasa, cu prilejul Zilelor Bibliotecii Orășenești „Gheorghe N. Costescu”, invitat fiind George Coandă, a depănat și istoria de început a „Primăverii albastre”, harnicul primar de atunci, al pitoreștii stațiuni balneo-climaterice, și directoarea Centrului Cultural „Ioan Alexandru Brătescu-Voinești”, profesoara de excepție, Rodica Cojocaru, hotărând pe loc reluarea festivalului. Ceea ce s-a și întâmplat în luna mai a anului 2024.

Și de atunci, cu implicarea Primăriei și a consiliului Local, și, mai ales, a dăruirii neobosite în ceea ce privește organizarea acestei manifestări culturale de tradiție, a managerului Bibliotecii „Gheorghe N. Costescu”, jurista și biblioteconomista Luminița Pintea- Gogioiu, festivalul a continuat să fie un vector indelebil în orizontul cultural românesc. Acum, iată-l ajuns la a douăzecea ediție din cea de-a doua serie a sa. Și trebuie spus că, dacă la prima ediție, festivalul s-a desfășurat la Casa de Cultură „Mihai Eminescu”, în sala de spectacole „1 Mai”, din 2004 se derulează în aceeași sală, având acum statutul de Centru Cultural European.

A douăzecea ediție, deci, între 22 și 24 mai a.c., a avut înscrise în programul său următoarele secvențe: mesajul transmis de ing. Constantin Ianeț, viceprimar al orașului Pucioasa, prof. Mihai Stan, președinte al Societății Scriitorilor Târgovișteni, și de Florin Georgescu, directorul Centrului Județean de Cultură Dâmbovița, cât și rostirile despre educație prin cultură ale p.c. preot paroh Silviu Neaga și prof. Gabriela Țopa, cercetător etnolog; emoționanta mărturisire, simțită în glas la cei 84 de ani, a inițiatorului festivalului, George Coandă; spectacolul de muzică și poezie susținut de trioul chitaristic al Școlii Gimnaziale „Mihai Viteazul” și de poetele Ileana Pascu, Liliana Iotu și de poetul Cristian Grigore; recomandarea de către Domnica Vărzaru a revistei „Ecouri din bucegi”; dezbaterea „Cultură și spiritualitate românească astăzi”; documentarea literară pe Valea Dâmboviței; Gala premiilor, oficiată de Constantin Ianeț, George Coandă și Luminița Pintea-Gogioiu; antrenantul spectacol de revistă oferit de elevi ai Școlii Gimnaziale „Elena Donici Cantacuzino”, în regia profesoarelor Rodica Duță și Adriana Șerbănescu Dobre. Inspirată scenografia realizată de regizorul Dan Țopa, directorul Centrului Cultural European gazdă. Organizatorii ediției: Consiliul Județean Dâmbovița/Centrul Județean de Cultură, Unitatea Teritorial Administrativă Pucioasa, Biblioteca Orășenească „Gheorghe N. Costescu” și centrul Cultural European, Societatea Scriitorilor Târgovișteni, Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România/Filiala „Ion Heliade Rădulescu” Dâmbovița.

Premiile ediției bijubiliare: Trofeul „Primăvara albastră” – Ioana Alexandra Rizea (Pucioasa), Premiul președintelui festivalului – Alina Stoian (Pucioasa), Premiul I (poezie) – Georgian Zamfir (Ocnița, Dâmbovița), Premiul I (proză) – Monica Faur (București), Premiul I (teatru scurt) – Ioana Alexandra Rizea, Premiul I (eseu) – Atanasie Maria (Râmnicu-Vâlcea).

 

 

RODICA VASILIU