14.11.2022 00:14

„Porcii mistreți ar putea să dispară!”

„Porcii mistreți ar putea să dispară!”
Galerie foto

Planul național de combatere a pestei porcine africane la porcul mistreț nu dă roade! Directorul executiv al Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Dâmbovița, spune că virusul pestei porcine face ravagii în rândul porcilor mistreți. Acesta transmite că trebuiau luate măsuri de mult pentru stoparea virusului la animalele sălbatice, deoarece, șansele de transmite a boli sunt mult mai mari decât la animalele aflate în gospodăriile sau fermele oamenilor.

Directorul Sandu Tolea a mai declarat că pădurile sunt pline acum de cadavrele porcilor mistreți, virusul pestei porcine fiind neiertător. Tolea mai transmite că porcii mistreți mor pe capete de ani buni, iar din acest motiv există riscul ca mistreții să dispară de tot într-o zi.

„Am ridicat problema acum câțiva ani despre ceea ce se întâmplă la porcii mistreți, unde boala pestei porcine se răspândește foarte repede. Erau câteva cazuri și am semnalat că virusul se poate extinde foarte ușor aici. Toată lumea spunea că Sandu Tolea e nebun, dar uite că am avut dreptate. Acum mergem după mistreți prin păduri, dar nu găsim decât cadavre. Îmi este teamă că așa o să se întâmple și la fermele și gospodăriile oamenilor. Trebuie să înțelegem odată pentru totdeauna că virusul pestei porcine nu iartă. Unde nu se ține cont de aceste măsuri impuse de stat, pesta rade tot!”, a transmis directorul DSVSA Dâmbovița, Sandu Tolea.

 

 

Ștefan Khalil