24.05.2022 00:19

„Polițiștii vor relua protestele de stradă”

„Polițiștii vor relua protestele de stradă”
Galerie foto

*„Au fost discuții nenumărate cu factorii decidenți… cu promisiuni fără număr că se va rezolva această situație dar situația nu s-a rezolvat și în aceeași situație se află și Armata” *„Situații care în alte state sunt considerate anormale, la noi sunt normale. Suntem lângă un război și la noi guvernanții se străduiesc să plătească prost armata, poliția, serviciile secrete și ce mai avem”

 

În locul unei creșteri salariale de 50%, cât ar fi trebuit să revină polițiștilor în urma aplicării integrale a legii 153 a salarizării bugetarilor, oamenii legi au obținut cu chiu cu vai o majorare infimă, de numai 12,5%, care urmează să se aplice în curând, majorare care a fost mâncată deja de inflație și de creșterea prețurilor la alimente, utilități și toate cele. Polițiștii consideră această majorare a salariilor praf în ochi, în  condițiile în care urmează să se suspende și acordarea normei de echipament, pentru că au fost anunțați că vor primi noile uniforme.

Momentan și acestea sunt cam invizibile, pentru că nimeni nu știe cum arată noua uniformă de polițist. Până la clarificarea acestor aspecte, liderii de sindicat din poliție se întâlnesc la sfârșitul acestei săptămâni la Oradea unde va avea loc Conferința Națională a Sindicatelor din Poliție în cadrul căreia urmează să se decidă și noile acțiuni de protest. Liderul de sindicat al polițiștilor dâmbovițeni, Florin Bălan este ferm convins că protestele de stradă vor fi inevitabile.  

„Încă nu știm de când se aplică majoarea aceasta de 12,5, pentru că trebuie să se publice legea de modificare a Ordonanței 130  privind bugetul. De la 1 iunie se suspendă norma de echipament pentru că avem promisiuni că vom primi uniforme, dar nu a văzut nimeni cum arată noua uniformă, pentru că este ținută la secret. Nu a văzut nimeni un model al noii uniforme, dar nu ne mai miră nimic… Situații care în alte state sunt considerate anormale, la noi sunt normale. Suntem lângă un război și la noi guvernanții se străduiesc să plătească prost armata, poliția, serviciile secrete și ce mai avem… La sfârșitul acestei săptămâni avem Conferința Națională a Sindicatului la Oradea și vom stabili măsurile care urmează să le luăm,  vor fi proteste… În mod sigur se vor relua protestele de stradă dar decizia va fi luată la sfârșitul săptămânii, când toți liderii de sindicat se vor întâlni la Conferința Națională a Sindicatelor care se ține o dată pe an. Au fost discuții nenumărate cu factorii decidenți… cu promisiuni fără număr că se va rezolva această situație dar situația nu s-a rezolvat și în aceeași situație se află și Armata. Noi suntem lângă un conflict care se pare că va dura și ne străduim să plătim prost tot ce avem pentru apărarea țării, toate efectivele. Gândiți-vă că armata ucraineană este plătită în euro, cu mii de euro, și la noi se străduiesc să plătească undeva la 600 de euro salariul unui militar angajat pe bază de contract. Nu știu cine este dispus să moară pentru acei 3000 de lei pe lună? Acei 3000 de lei pe lună nu reprezintă numai salariul, reprezintă și norma de hrană, și drepturile de echipament, sporuri, pentru că salariul de bază… este salariul minim pe economie. Noi plătim un polițist debutant care vine de pe băncile școlii de poliție cu 2800 de lei net, iar în caz de război acel polițist trebuie să-și apere țara pentru că este asimilat militarilor. Crede-ți că cineva se va angaja într-un conflict? De fapt se știe, că s-au făcut sondaje, 26% dintre români vor să-și apere țara, restul deja și-au făcut pașapoarte”, ne-a declarat ieri liderul de sindicat al polițiștilor dâmbovițeni, Florin Bălan.

 

 

Violeta Stanciu