21.09.2022 00:15

„Ordonanța pentru energie trebuie schimbată”

„Ordonanța pentru energie trebuie schimbată”
Galerie foto

Parlamentarul PSD Dâmbovița, Radu Popa, a transmis recent că este foarte posibil ca la iarnă România să treacă printr-o criză a resurselor de energie. Acesta a semnalat faptul că furnizorii vor ajunge în situația în care nu vor avea de unde să achiziționeze energie, deoarece sunt traderi care deja au cumpărat-o cu un preț mult mai mare și nu vor dori să o vândă la orice preț.

Astfel, parlamentarul Radu Popa spune că sunt  îndeplinite foarte multe condiții ca în această iarnă să avem o criză de lichiditate a surselor de energie. Pe românește, s-ar putea să nu avem energie electrică și gaz. Astfel, singura soluție salvatoare pe care politicianul o vede este aceea ca Ordonanța 119 pentru energie să fie modificată. Popa a vorbit pe larg despre acest subiect.

„După părerea mea, în forma actuală a Ordonanței 119, sunt toate șansele ca în această iarnă să avem o criză dacă ordonanța nu va fi substanțial modificată. La două zile după apariția ordonanței, am spus public în presa centrală că ordonanța trebuie modificată în maxim o lună pentru a evita acest impact. Dar da, sunt șanse foarte mari să avem o criză iarna aceasta. După părerea mea, cel care a scris ordonanța, nu se pricepe la domeniul Energiei. Nu știu cine a scris-o, dar oricine a făcut-o, nu se pricepe. De ce spun asta? Pentru că introducerea a trei elemente în ordonanță, plafonul de preț la producători, impozitarea cu 100% pentru traderii și plafonul de 1.300 de lei, preț recunoscut la furnizare, ne arată că cine a lucrat acolo nu înțelege dinamica aceasta. (…) Plafonul de 450 de lei megawatt-ul la producători poate părea o soluție bună. De ce? Pentru că totul trebuie pornit de la producător, de unde pleacă energia, acolo trebuie găsit un preț și controlat. Eu vă spun totuși elemente din piață, care sunt oarecum confidențiale. Furnizorii fac cerere și producătorii le spun că nu au să le vândă. Din acest motiv spun că sunt îndeplinite toate elementele ca în această iarnă să fie una foarte dificilă. Furnizorii, cei cu care avem noi la casele noastre contract, vor să cumpere energie pentru noiembrie și decembrie, și nu există energia în piață, adică nu au de unde să cumpere. De ce nu au de unde, pentru că niște traderi au cumpărat-o deja și așteaptă o speculă. Noi am venit cu ordonanța și am spus așa…traderii 100% impozit. Vinzi la 1300 de lei sau dacă vinzi mai scump, la 1300 de lei  și un leu, ai impozit 100%. Păi, bun, dar dacă traderii au cumpărat cu 2500-3000 de lei…cum să-i vândă unui furnizor cu 1.300 de lei? Așa nu-i mai vinde și la iarnă apăsăm pe întrerupător și nu vin curentul. De aceea trebuie modificată ordonanța pentru energie”, a declarat Radu Popa, parlamentar PSD.

 

 

Ștefan Khalil