19.03.2014 07:08

„Mihai Viteazul”, volumul cu date inedite despre voievod

„Mihai Viteazul”, volumul cu date inedite despre voievod
Galerie foto

PETRE DRĂGUȚOIU


 

Dr.ist. Marin A. Cristian a lansat ieri, 18 martie a.c., la Târgoviște, un amplu volum intitulat „Mihai Viteazul, «Io Mihai Voievod, din mila lui Dumnezeu, Domn al Țării Românești și al Ardealului și a toată Țara Moldovei”, apărut la Editura „Grai și suflet – cultura națională” din București, în 2013.

 

După cum însuși autorul a precizat, volumul este structurat pe 12 capitole, „în care am căutat să lămuresc o serie de probleme controversate din istorie, dar a ține calea adevărului”. Dr.ist. Marin A. Cristian consemnează victoria oastei domnitorului Mihai Viteazu la Călugăreni împotriva celei turcești, condusă de Sinan Pașa. Analiza istorică pornește de la urcarea pe tron a voievodului, comentează bătăliile de la Călugăreni și Târgoviște din 1595, până la Unirea cu Ardealul și cu Moldova din anul 1600.

{GOOGLE_AD_BOX1}

 

Menționăm capitolele: „Drumul la Viena, bătălia de la Guruslău, uciderea lui Mihai Viteazul” și „Mihai Viteazul, apărător al creștinătății”. Volumul aduce argumente documentare importante și asupra filiației voievodului Mihai Viteazul privind imposibilitatea de a fi fiul domnitorului Pătrașcu cel Bun. De asemenea, autorul menționează primul portret al lui Mihai Viteazul, din martie 1601, apărut în presa din 1846 datorită lui Nicolae Bălcescu, reprodus după cel din Biblioteca Regală din Paris.

 

Se aduc argumente pertinente conform cărora tatăl lui Mihai Viteazul este Iane Cantacuzino, care numai între anii 1588-1592 i-a cumpărat acestuia 32 de moșii. Dr.ist. Marin A. Cristian a ales inspirat pentru prima filă a volumului portretul voievodului și textul aproape ca un testament al lui Mihai Viteazul: „Nu-mi las nimănui țara și neamul, nici mort!”.