23.06.2022 00:14

„Micii fermieri nu sunt foarte bine organizați și nu sunt foarte bine reprezentați”

„Micii fermieri nu sunt foarte bine organizați și nu sunt foarte bine reprezentați”
Galerie foto

*„Pe Valea Dâmboviței toți pomicultorii sunt într-o situație de subzistență, mulți sunt pe minus de anul trecut când au vândut producțiile mult sub prețul de producție”

 

Reprezentanții Direcției Agricole Dâmbovița au mers în teren pentru a se întâlni cu fermierii și a lua astfel pulsul problemelor cu care aceștia se confruntă! Cele mai mari nemulțumiri le au micii fermieri, care nu sunt la fel de bine organizați precum marii fermieri. Problemele acestora au fost recepționate de către specialiștii Direcției Agricole Dâmbovița și transmise mai departe la ministerul de resort și guvern. De departe cele mai mari neajunsuri sunt pe zona de pomicultură, domeniu care nu a beneficiat de un program de reconversie, așa cum s-a întâmplat cu vița de vie, iar în lipsa unui ajutor din partea statului pomicultorii au ajuns în situația de a-și asigura cu greu chiar și subzistența.

„La nivelul județului Dâmbovița, problemele identificate, foarte importante, sunt pe zona de pomicultură și constă în faptul că nu a existat un program de reconversie, așa cum a beneficiat structura culturilor de viță de vie. Toate problemele identificate au fost transmise către toate structurile statului, minister și guvern, pentru a încerca să găsim soluții și rezolvare. Pe zona de pomicultură nu au beneficiat de fonduri, iar pe Valea Dâmboviței toți pomicultorii sunt într-o situație de subzistență, mulți sunt pe minus de anul trecut când au vândut producțiile mult sub prețul de producție. O problemă foarte importantă este cea a mărului în școli, pentru că am ajuns în situația absurdă de a avea mere din Polonia în școlile de pe Valea Dâmboviței, iar problema aceasta trebuie rezolvată. O altă problemă care caracterizează întreaga societate și de care fermierii se lovesc este aceea a depopulării și a lipsei forței de muncă, în mod deosebit în sectorul zootehnic”, a semnalat directorul adjunct al Direcției Agricole Dâmbovița, Adrian Bercu.

 

 

Violeta Stanciu