20.01.2023 00:18

„Legea dialogului social este un pas înainte”

„Legea dialogului social este un pas înainte”
Galerie foto

*„Se adaptează ușor relațiile de dialog și la structura a ceea ce există, în speță reprezentativitatea sindicală se poate dobândi și cu mai puțini membri, înainte era 50%, acum este 35%” *„Au venit cu lucruri bune, au ținut cont de observațiile noastre, din câte am observat, mai sunt câteva chestiuni de șlefuit”

 

Pe 22 decembrie 2022, deci pe final de an, a fost publicată în Monitorul Oficial al României noua lege a dialogului social! Legea nr. 367/2022 privind dialogul social reduce numărul de membri necesar pentru înființarea unui sindicat, reduce pragul pentru reprezentativitate, impune obligația negocierii colective la nivelul unităților care au cel puțin 10 angajați , precum și la nivel de sector de negociere colectivă. Liderii de sindicat consideră că, după 11 ani, este o reparație parțială și necesară, un prim pas spre normalizarea relațiilor de muncă în România. Președintele Sindicatului ,,Valahia’’ Târgoviște, Nicolae Dragodănescu salută apariția legii dialogului social despre care susține că ,,este un pas înainte... și nu înapoi’’.

„Avem o nouă lege a dialogului social care nu ne mulțumește în totalitate, dar probleme vor fi întotdeauna. Noua lege a sindicatelor, noua lege a dialogului social are unele lucruri bune cu privire la sindicate și la negocierea colectivă, nu este un pas înapoi legea, în opinia mea. Este un pas înainte  pentru că se adaptează ușor relațiile de dialog și la structura a ceea ce există, în speță reprezentativitatea sindicală se poate dobândi și cu mai puțini membri, înainte era 50%, acum este 35%... Modul de constituire a unui sindicat este mult mai lejer acum decât altădată, modalitatea de negociere colectivă nu s-a modificat foarte mult, numai că  acum poți să faci conflict de muncă și dacă ai un contract multianual ... Până acum, dacă aveai contract multianual, nu aveai voie să faci... Acum, de exemplu, dacă ai un contract anual și trebuie să negociezi salarizarea și nu te înțelegi la salarizare poți să declanșezi conflict de muncă... Până acum era interzis așa ceva. Deci au venit cu lucruri bune, au ținut cont de observațiile noastre, din câte am observat, mai sunt câteva chestiuni de șlefuit. Grosso modo avem o legea a dialogului social care, în opinia mea, este un pas înainte... și nu înapoi”, a declarat președintele Sindicatului „Valahia” Târgoviște, Nicolae Dragodănescu.

 

 

 

Violeta Stanciu