21.09.2021 00:20

„Jocul european al Germaniei” (II)

„Jocul european al Germaniei” (II)
Galerie foto

Autonomia strategică europeană este puternic susținută de Germania. Se dorește o industrie puternică, cu un profil amestecat, pendulând între campionii industriali europeni (modelul Airbus poate să se extindă și în alte sectoare), dar și o atenție specială pentru IMM-uri, ajutându-le cu legislație corespunzătoare pentru a derula activități comerciale globale.

Resursele naturale sunt importante și nu întâmplător relaționarea cu Rusia e mai mult decât politică externă. Digitalizarea este un subiect pe care Germania îl joacă deja foarte puternic, conceptul de Industrie 4.0 fiind de mulți ani baza strategiei de dezvoltare. Germania abordează foarte serios dosarul energiei verzi. De menționat că Germania nu mai dorește să utilizeze nici măcar energia nucleară, iar Franța obține peste 75% din energia electrică din această sursă.

Dosarul guvernanței globale este privit cu mare atenție de Germania. O eventuală reformă a Națiunilor Unite i-ar aduce beneficii clare. Să nu uităm că în prezent Franța este în Consiliul de Securitate, dar Germania nu. Desigur UE poate să fie implicată într-o discuție pe o astfel de temă. La Berlin se dă ora exactă a UE… Foarte realist mesajul politicienilor de la Berlin. Nu există proiecte germane, ci doar proiecte europene. Singura cale de succes este abordarea integrată.

Dan Luca