18.04.2022 00:13

„ICR nu trebuie să fie apanajul unui partid”

„ICR nu trebuie să fie apanajul unui partid”
Galerie foto

*Despre fostul deputat PNL de Dâmbovița, Cezar Preda, care a aterizat la ICR Paris, după ce și-a încheiat cariera de parlamentar, Ionuț Vulpescu spune că acesta ,,este o nominalizare suprarealistă’’!! *„Are legătură cu spațiul cultural francez fără îndoială, cu suprarealismul. D-ul Preda nu are nicio legătură cu domeniul culturii sau a avut o legătură atât de discretă încât nu am văzut-o eu”

 

Institutul Cultural Român, transformat în sinecură politică!? Fostul ministru al Culturii, deputatul PSD Dâmbovița, Ionuț Vulpescu a ,,atacat’’, la sfârșit de săptămână, problema Institutului Cultural Român (ICR), care, mai spune parlamentarul, este condus astăzi ,,de cineva pus de PNL’’. Oamenii de cultură care ar trebui să conducă această instituție, a cărei menire este chiar reprezentarea culturii românești în străinătate, nu prea mai au loc de oamenii politici care sunt trimiși „să se califice la locul de muncă”... prin marile orașe ale lumii. Ionuț Vulpescu nu este mulțumit de ceea ce se întâmplă în momentul de față cu Institutul Cultural Român și susține că în cultură este nevoie și de tehnocrați, adică de adevărații oameni de cultură. Despre fostul deputat PNL de Dâmbovița, Cezar Preda, care a aterizat la ICR Paris, după ce și-a încheiat cariera de parlamentar, Ionuț Vulpescu spune că acesta ,,este o nominalizare suprarealistă’’!!

,,Institutul Cultural Român reprezintă cultura română în străinătate și a fost făcut cu eforturi mari în anii 1990 și apoi în anii 2000 când Fundația Culturală Română condusă de marele scriitor Augustin Buzura s-a transformat în Institutul Cultural Român în 2003. ICR reprezintă interesele culturii române în străinătate, nu trebuie să fie apanajul unui partid de stânga sau de dreapta. În cultură este nevoie și de tehnocrați, dar nu de tehnocrați în felul lui 2016 al Guvernului Cioloș, ci de oameni care se pricep și care sunt reprezentativi în domeniile lor.

Faptul că Institutul Cultural Român e condus astăzi de cineva pus de PNL nu mă poate opri, ca fost ministru al Culturii și ca om care știe ce s-a întâmplat atunci când s-a constituit ICR-ul, să critic. Critica eu sper că aduce îmbunătățiri, nu e vorba numai de nominalizări pe care opinia publică le-a criticat, e vorba de bugete. Ar trebui să gândim în viitor formule mai bune astfel încât să trimitem într-adevăr oameni care să fie cunoscători ai spațiului cultural respectiv, nu să ducem oameni care să se califice la locul de muncă. România nu-și poate permite lucrul acesta!

Cezar Preda... la ICR Paris este o nominalizare suprarealistă. Are legătură cu spațiul cultural francez fără îndoială, cu suprarealismul. D-ul Preda nu are nicio legătură cu domeniul culturii sau a avut o legătură atât de discretă încât nu am văzut-o eu. Domnia sa a activat în alte comisii, s-a afirmat, nu s-a mai auzit nimic de câțiva ani, nu putem scoate, așa din neuitarea în care intrase pe bună dreptate, pe unii care au făcut politică,  poate stimabilă, acum 10-20 de ani și să-i trimitem să se califice la locul de muncă la Paris sau la Lisabona?

Aici este vorba de un principiu. Ar trebui să gândim la regulamentul de funcționare, poate e nevoie de o nouă lege a ICR, poate cea din 2003 este veche, hai să vedem... Până atunci nominalizările își urmează un parcurs, a fost o serie de nominalizări, va mai fi încă o serie, la unii trebuie să expire niște mandate care sunt de 4 ani... Aici este un alt lucru, pentru că una este 4 ani, dar nu 4x4, cum e în cazul unora și nu mă refer la mașină, ci mă refer la durata mandatelor unora. Voi reveni pe acest subiect’’, a punctat deputatul PSD Dâmbovița, Ionuț Vulpescu.

 

 

 

 

 

Violeta Stanciu