04.08.2022 00:15

„Grâul s-a recoltat, producțiile sunt bune, chiar foarte bune”

„Grâul s-a recoltat, producțiile sunt bune, chiar foarte bune”
Galerie foto

*„Ne-a ieșit producția la grâu de peste 4 tone/ha, aceasta fiind o medie a producției” *La culturile de floarea soarelui și porumbul sunt ceva probleme, se fac procese verbale de constatare a calamităților la Răscăieți, Morteni și Vișina.

 

Chiar dacă la nivel național a făcut ravagii, seceta pedologică a fost ceva mai blândă la nivelul județului Dâmbovița! Spre deosebire de colegii lor din zonele țării afectate de secetă, care au ajuns în pragul falimentului pentru că nu pot să-și plătească împrumuturile făcute pentru înființarea culturilor, fermierii dâmbovițeni se pot lăuda cu producții bune la culturile din prima epocă! La grâu s-a obținut chiar o producție destul de bună, de peste 4 tone/ha, după cum ne-a declarat directorul Direcției Agricole Dâmbovița, Viorel Cigăran. Probleme sunt însă la culturile care urmează să se recolteze în toamnă, respectiv la floarea soarelui și porumb, unde trei localități au solicitat intervenția specialiștilor pentru întocmirea proceselor verbale de calamitate, în cauză fiind  comunele Răscăieți, Morteni și Vișina.

,,La culturile din toamnă și din epoca 1 nu au fost probleme și nu avem niciun proces verbal de constatare și nicio sesezare pe secetă, culturile au fost  recoltate, producțiile sunt bune și mă refer la grâu, orzoaica de toamnă, orzoaica de primăvară, ovăzul, rapița. La culturile care se vor recolta acum în toamnă, respectiv floarea soarelui și porumbul, aici sunt ceva probleme, facem procese verbale de constatare la momentul acesta pe zona Răscăieți și Morteni, dar urmează și Vișina pentru că și acolo avem o înștiințare de calamități. Deocamdată atât avem pe calamități. Pe cele trei localități sunt cam toate suprafețele afectate, dar sunt procente diferite, este afectată suprafața aferentă culturii pe toată localitatea. Termenul pentru întocmirea proceselor verbale este de 15 noiembrie, dar noi le facem pentru că în maxim două săptămâni începe recoltatul la floarea soarelui și trebuie să avem procesele verbale făcute măcar la floarea soarelui. La porumb ne putem duce până mai târziu, până în octombrie... Grâul s-a recoltat, producțiile sunt bune, chiar foarte bune. Ne-a ieșit producția la grâu de peste 4 tone/ha, aceasta fiind o medie a producției. Pe legumicultură nu sunt probleme. De regulă sectorul legumicol este și irigat pentru că nu prea poți să faci legumicultură fără irigații. Programul „Tomata” merge bine, am început deja ciclul 2, astăzi (n.n. joi) vor fi primele vizite în teren la ciclul 2. La noi în județ veștile sunt cel puțin optimiste...’’, ne-a declarat ieri directorul Direcției Agricole Dâmbovița, Ing, Viorel Cigăran.

 

 

Violeta Stanciu