29.11.2023 00:20

„Frica păzește pepenii” în perspectiva „morții nucleare” (II)

„Frica păzește pepenii” în perspectiva „morții nucleare” (II)
Galerie foto

A se lua seama, cu toată seriozitatea, la ceea ce s-a întâmplat, fără să fie o întâmplare câtuși de puțin, în San Francisco, la Summitul Forumului de Cooperare Economică Asia-Pacific, de pe la mijlocul lui noiembrie 2023. Ne oferă, dacă nu avem mintea năucă, ci gata să facă un minim efort de a înțelege „mersul lumii”, o perspectivă a unui orizont geopolitic de pe care s-a ridicat un colț al păturii de ceață luminat de lampioanele mandarine.

S-a întâmplat că „cei doi superputernici”, Xi Jinping și Joe Biden, s-au întâlnit cu semnificative strângeri de mână pe covorul roșu de la vola Fioli, una istorică, dintr-un peisaj pitoresc la sud de San Francisco. Se părea că se cunosc de când lumea, s-au așezat față în față la „masa de discuții” surâzându-și unul altuia (cât de sincer nu putem ști) și, iată, câteva idei din ce și-au spus unul altuia spre auzul întregii planete.

Xi Jinping: „Relația bilaterală China – SUA este cea mai importantă relație din lume, ar trebui percepută și văzută în contextul amplu al transformărilor globale accelerate fără egal în ultimul secol. Ar trebui dezvoltate astfel încât să fie benefică pentru popoarele noastre și să îndeplinească responsabilitatea noastră pentru progresul umanității”. Și că „China și Statele Unite nu-și pot întoarce spatele una alteia”. Este clar ce a vrut să transmită în auzul planetei.

Joe Biden: „Ne dorim să revenim la o comunicare normală, să fim capabili să răspundem la telefon, să discutăm dacă există vreo criză […] Așa cum v-am spus, nu ne putem decupla de China. Ceea ce încercăm să facem este să schimbăm relația în bine […] Cred că estre extrem de important ca noi doi să ne înțelegem clar, de la lider la lider”. Yes, este clar cine manipulează jocul geopolitic mare… pe planetă. Mandarinul roșu și Uncle Sam n-au de gând să-i mai lase vreun loc cuiva la stăpânirea inelelor.

Putin este out. Și-a făcut-o cu mâna lui. Din păcate pentru Rusia. A scos-o pe tușă. Iar cine nu ia în seamă „lecția chinezească” riscă să-și spargă capul de Marele Zid. Aviz guvernanților de la București care, cum vine vorba de Beijingul comunist, strâmbă disprețuitor din nas. Washingtonul nu-și îngăduie. S-a văzut bine la San Francisco.

 

 

 

George Coandă