11.11.2021 00:14

„Dacă vor despăgubiri, crescătorii de porci să respecte legea”

„Dacă vor despăgubiri, crescătorii de porci să respecte legea”
Galerie foto

* În județul Dâmbovița, potrivit directorului general al Direcției Sanitar Veterinare și Pentru Siguranța Alimentelor, dr. Sandu Tolea, au fost 11 situații în care crescătorii nu au fost despăgubiți

 

Pesta porcină africană face ravagii în toate colțurile țării, unii crescători de animale pierzând poate și zeci de porci la un focar. Potrivit legii, crescătorilor de porci li se oferă plăți compensatorii dacă și-au pierdut animalele în urma unui focar de pestă porcină africană. Totuși, despăgubirile se oferă în condițiile în care proprietarul respectă legea, iar acest lucru nu se întâmplă în toate situațiile. În județul Dâmbovița, potrivit directorului general al Direcției Sanitar Veterinare și Pentru Siguranța Alimentelor, dr. Sandu Tolea, au fost 11 situații în care crescătorii nu au fost despăgubiți.

„Necunoașterea legii nu te absoarbe de nerespectarea ei”

,,Avem și 11 locații unde au fost înregistrate focare de pestă porcină africană, iar oamenii nu au fost despăgubiți. Legea prevede ca aceștia să respecte niște reguli de condiții de bunăstare, în sensul că dacă omul declară că animalele sunt în gospodăria sa, dar le duce pe malul râului sau le duce în alte locații decât în cea declarată…de exemplu le duce la stână, ca să aibă să le dea zer la purcei, iar în declarație scrie că le ține în gospodăria sa…atunci este o problemă. Noi facem niște consilieri prin care verificăm aceste lucruri, pentru că regulile s-au schimbat. Atunci, cei care sunt în această situație nu mai beneficiază de despăgubire, trebuie să suporte consecințele. Necunoașterea legii nu te absoarbe de nerespectarea ei, iar noi mai funcționăm și pe principiul, nu știi te învăț, nu poți, te ajut, nu vrei, te oblig. Noi le-am comunicat acest lucru oamenilor, că animalele trebuie să stea la locația unde au fost anunțați. Unii au înțeles, alții se pare că nu”, a precizat dr. Sandu Tolea, directorul general DSVSA Dâmbovița.

 

 

Ștefan Khalil