19.07.2017 00:25

„Conductele fantomă aeriene” vor fi dezafectate

„Conductele fantomă aeriene” vor fi dezafectate
Galerie foto

❚ Sunt acele țevi uriașe din care atârnă toate componentele, așezate pe piloni din beton la fel de degradați, și care traversează Târgoviștea din micro II până în micro XI ❚ Fosta rețea supraterană de agent termic a fost bună odată, în urmă cu zeci de ani, însă azi, în anumite zone, a ajuns chiar un pericol public ❚ Municipalitatea a decis în cele din urmă să ia măsuri de dezafectare, de casare și mai apoi de valorificare a acestor rețele supraterane ❚ Măsura a fost primită cu bucurie de locuitorii din perimetrul rețelei, care spun că aceasta este inestetică, riscantă, ba chiar a ajuns loc unde se adună gunoaie și câinii comunitari

ANA MARIA POPESCU

 


 

După ce au cumpănit o vreme asupra problemei, au întors situația pe toate părțile și în final au identificat avantajele de care ar beneficia orașul și comunitatea, consilierii locali municipali, după multe dezbateri, au fost de acord în cele din urmă cu dezafectarea rețelelor aeriene de transport termic din municipiului Târgoviște. Rețeaua supraterană de agent termic din municipiu prezintă degradări structurale serioase, iar din cauza furtului de componente metalice, care au fost vândute la fier vechi de persoane neautorizate, dar și a factorilor de mediu, ploaie, vânt, zăpadă, mai mulți piloni de susținere au fost grav deteriorați, în anumite zone existând și pericol de prăbușire a rețelei, situație extrem de gravă dacă ținem cont de faptul că aceste conducte traversează alei pietonale, străzi și căi ferate.

Aceste rețele au fost folosite în trecut pentru transportul agentului termic de la Termocentrala Doicești, societate și ea aflată în dărăpănare și uitare, însă din anul 2003 nu a mai ajuns pic de căldură la punctele termice din oraș, iar conductele metalice de diferite dimensiuni au rămas suspendate dintr-un capăt la celălalt al municipiului, din microraionul II până în microraionul XI. Acestea nu numai că sunt total inestetice și strică imaginea municipiului reședință de județ, dar sunt un real pericol pentru târgovișteni din cauza stadiului de degradare în care se află. Acesta este de altfel și principalul motiv pentru care municipalitatea a decis în cele din urmă să ia măsuri de dezafectare, de casare și mai apoi de valorificare a acestor rețele supraterane. Administrația locală târgovi șteană a identificat și modul cum pot fi valorificate materialele dezafectate, o parte din ele vor fi duse la fier vechi, iar altă parte vor fi folosite de instituții sau societăți subordonate Consiliului Local ca materiale refolosibile, respectiv pentru realizarea podețelor, la șanțurile de scurgere ape pluviale din zona cartierelor de case ale municipiului.

Dezafectarea se va face într-un mod organizat, iar după ce se va termina „operațiunea” unde s-a lucrat, totul va fi adus la starea inițială, iar gropile de lucru vor fi acoperite cu pământ vegetal. Demolarea se va face etapizat, în așa fel încât să nu se producă o debandadă în ceea ce privește depozitarea componentelor rezultate în urma lucrărilor de dezafectare. Există un plan bine stabilit, cu care consilierii municipali au fost de acord, iar autoritățile locale dau asigurări că operațiunea se va desfășura ca la carte, se vor respecta toate normele de siguranță și de mediu, se va lucra cu utilaje mecanice specifice, cu utilaje grele și se va realiza o desființare controlată a rețelelor aeriene de agent termic care traversează municipiul reședință de județ.

Vox populi: Târgoviștenii, încântați de măsura dezafectării rețelei supraterane

● „Este foarte bine că s-a gândit cineva să taie aceste țevi. Nu mai sunt funcționale de mult timp și au și un aspect urât”. ● „ Sunt un adevărat focar de infecție. Sub ele se aruncă multă mizerie, nu o curăță nimeni, stătea acolo cu anii. Sunt de acord cu tăierea lor. Stau în zonă de 30 de ani și vreau ca acest cartier să fie unul modern și european”. ● „Sunt de zeci de ani aceste țevi. Au fost bune la timpul lor, dar acum a venit momentul să fie desființate. Este un lucru bun. Au un aspect urât și prezintă și un oarecare risc pentru trecători. Se desprind bucăți de tablă din ele și oricând poate fi cineva rănit”. ● „De mult așteptăm acest lucru. Trebuie neapărat desființate pentru că se adună toți câinii fără stăpân sub ele, s-au degradat destul de mult, au un aspect inestetic. Era și timpul să scăpăm de ele de aici”.