28.04.2023 00:15

„Comasarea de UAT-uri nu este posibilă”

„Comasarea de UAT-uri nu este posibilă”
Galerie foto

*„Președinții de camere de comerț nu au cu administrația publică locală nici în clin, nici în mânecă. Pentru ei populația din localități reprezintă doar cifre, iar acest lucru este greșit”

 

Primarul comunei Niculești, Dorinel Soare, președintele Filialei Județene a Asociației Comunelor din România nu este de acord cu punctul de vedere al președintelui Camerei de Comerț a României, Mihai Daraban care a declarat recent că România are nevoie de o reorganizare administrativ teritorială, respectiv de o comasare a UAT-urilor cu un număr mic de locuitori! În acest sens, edilul de la Niculești susține că  societatea românească nu este pregătită în momentul de față pentru un astfel de experiment și că trebuie să se mai facă niște pași importanți până atunci. Deci Dorinel Soare nu exclude ideea reorganizării, dar spune că acest lucru va fi posibil peste câțiva ani...

„După părerea mea, reorganizarea administrativ teritorială prin comasări de UAT-uri nu este posibilă în modalitatea propusă de președinți de camere de comerț care nu au cu administrația publică locală nici în clin nici în mânecă. Pentru ei, populația din localități reprezintă doar cifre, iar acest lucru este greșit. Nu poți să vii și să spui că «nu se pot susține financiar», dar unde scrie că trebuie să te susții singur financiar, cu excepția unor mari municipii... Legea spune că statul trebuie să asigure, că și UAT fac venituri e cu totul altceva, dar asta nu înseamnă că dacă nu face venituri îi desființăm pentru că sunt UAT-uri care au avut noroc cu un investitor pe raza localității respective și le vin bani, dar acela care nu are, și sunt cei mai mulți, ce le faci? Le comasăm pe cele de la 1500 de locuitori, cum? Trebuie să faci referendum pentru așa ceva? Pe urmă îl duci iarăși pe om de la 1km distanță la 7-8-10 km ca să se ducă să-și  ia un act... Chiar dacă mulți spun că acum e digitalizare! Pe naiba digitalizare, mai avem până să ajungem acolo. Societatea noastră nu este pregătită acum pentru așa ceva, trebuie să se facă niște pași. Peste câțiva ani este posibil să se încerce o reorganizare. Vreau să vă spun că în Norvegia, spre exemplu,  vor să revină la ceea ce a fost înainte, pentru că au făcut și ei o chestiune de genul acesta și s-a constatat că nu a fost interesul colectivității. La noi se face vorbire că avem  3200 de UAT-uri cu totul, orașe, comune și municipii! Pâi în Franța sunt 30.000 de UAT și au localități cu 5 locuitori. Am fost la ei și ne-au spus ,,domne, de 20 de ani încercăm să facem o reorganizare, dar nu s-a putut’’, tocmai pentru că sunt chestiuni peste care nu poți să treci. Eu am văzut că un domun președinte al Camerei de Comerț a României a propus chestiunea asta, dar nu are toate elementele, a spus că «domne dacă facem comasarea scade povara fiscală», dar serviciile adresate cetățenilor... ce faci cu ele?  Administrația asta necesită niște sacrificii, niște bani”, ne-a declarat ieri primarul comunei Niculești, Dorinel Soare, președintele Filialei Județene a Asociației Comunelor din România.

 

 

Violeta Stanciu