23.07.2014 00:10

„Casa de Cultură a Sindicatelor din Târgoviște a fost o tribună de lansare a artiștilor”

„Casa de Cultură a Sindicatelor din Târgoviște a fost o tribună de lansare a artiștilor”
Galerie foto

❚ Reintrată de curând oficial în patrimoniul UGSR, Casa de Cultură a Sindicatelor așteaptă cu sufletul la gură, de zeci de ani, să-și recapete strălucirea pe care, la rându-i, a oferit-o atâtor generații de artiști ❚ Director al acestei instituții de aproape 40 de ani, prof. Mihai Alexandru o consideră „un brand pentru municipiul Târgoviște și județul Dâmbovița prin activitățile cultural-artistice, științifice, tehnice și expoziționale de înaltă ținută”

Interviu cu prof. Mihai Alexandru,

directorul Casei de Cultură a Sindicatelor din Târgoviște

 

PETRE DRĂGUȚOIU


Rep.: Uniunea Generală a Sindicatelor din România (UGSR), la al cărei congres de sâmbătă, 19 iulie a.c., a fost făcută revocarea fostei conduceri și pentru administrarea și înstrăinarea frauduloasă a patrimoniului, a ales un nou președinte, Marcel Iancu, și prim-vicepreședinte, Cristinel Godinac. În acest context, pe plan județean, președintele Emil Boghină a menționat recuperarea Casei de Cultură a Sindicatelor din Târgoviște, al cărei director sunteți de câteva decenii, iar despre așteptarea acestui act reparator am discutat de nenumărate ori...

Mihai Alexandru: Noi politică nu facem decât... culturală, iar Casa de Cultură a Sindicatelor, inaugurată în 22 noiembrie 1974, a reprezentat și reprezintă, prin acte indubitabile ale justiției și actul cadastral, patrimoniul Uniunii Generale a Sindicatelor din România. Această instituție a reprezentat un brand pentru municipiul Târgoviște și județul Dâmbovița prin activitățile cultural-artistice, științifice, tehnice și expoziționale de înaltă ținută, desfășurate de-a lungul celor 40 de ani de activitate, care se împlinesc în acest an.

Rep.: Menționați-le pe cele pe care dumneavoastră, cu o experiență de-o viață, le considerați cele mai reprezentative.

M.A.: Festivalul Național de Creație și Interpretare a Romanței «Crizantema de Aur», Stagiunea teatrală permanentă, Spectacolele de folclor ale orchestrei profesioniste a Sindicatelor „Chindia”, Festivalul filmului documentar „Contemporania”, Festivalul de umor „Ridendo”, Castingul „Mores”, Amfiteatrul Artelor, Expoziții de invenții și inovații, Expoziții de pictură, grafică, fotografie și filatelie etc.

Rep.: Doriți să remarcați câteva dintre personalitățile afirmate în plan artistic pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor din Târgoviște și rămase în cartea de valori pe plan județean și național?

M.A.: Deocamdată nu sunt pregătit și nu vreau să uit pe cineva. Dar întrebarea rămâne de actualitate și menționez că instituția Casei de Cultură a Sindicatelor din Târgoviște a fost o tribună de lansare și a artiștilor amatori, unii deveniți profesioniști prin Ansamblul de Cântece și dansuri „Fir de Dor”, Studioul de teatru „Mihai Popescu”, Teatrul pentru copii și tineret „Neghiniță” etc.

Rep.: Prezentați-ne și câteva proiecte, chiar cu rezonanță mai practică și folositoare pentru cursanți.

M.A.: În derulare sunt o serie de proiecte cultural-educative cu sprijinul unor centre culturale din țară, cu care organizăm cursuri de limbi străine cu atestate, atât pentru copii, cât și pentru adulți. Solicităm sprijin, pentru alte proiecte și programe, din partea Consiliului Județean Dâmbovița și a Consiliului Local al Municipiului Târgoviște.