17.03.2023 00:17

„Avem o legislație haotică, precum o roată pătrată”

„Avem o legislație haotică, precum o roată pătrată”
Galerie foto

*Un număr mare de instituții se calcă pe picioare pentru a reglementa activitatea din sectorul caprine-ovine *„Avem niște legi cam haotice pe care le interpretăm și în loc să sprijinim niște sectoare, mai rău le încurcăm”

 

Crescătorii de oi și capre din județul Dâmbovița, la fel ca și cei de la nivel național, se confruntă cu probleme multe și variate generate în mod special de legislația haotică din țara noastră, pe care președintele Federației Sindicatelor din Agricultură „Terra”, dâmbovițeanul Florin Istrate a asemănat-o cu o... „roată pătrată”!

De asemenea, liderul de sindicat susține că zootehnia nu are cum să funcționeze normal și eficient atâta timp cât, precum copilul cu multe moașe, un număr mare de instituții se calcă pe picioare pentru a reglementa activitatea din sectorul caprine-ovine. Tot datorită legislației haotice, sectorul  ovine-caprine  a fost împiedicat să aibă acces la finanțarea europeană, mai susține sindicalistul Florin Istrate. 

,,Probleme foarte mari sunt în toate sectoarele ce țin de zootehnie, pentru că este un sector greu... Cei care lucrează în sector sunt niște oameni care muncesc din greu zi - lumină, sâmbătă-duminică, nu au zi, nu au noapte, nu au sărbătoare. Problema noastră cea mai mare este că avem o legislație haotică, precum o roată pătrată. Lucrurile trebuie să fie clare, precise și coerente. Noi avem mai multe instituții care reglementează activitatea aceasta a caprelor. Nu doar Ministerul Agriculturii este responsabil de buna funcționare  a sectorului de ovine și caprine, ca să le luăm la pachet. Avem Ministerul Mediului care este răspunzător, avem Ministerul Sănătății, avem ANSVSA care nu este minister dar este o agenție colaterală care reglementează și toate aceste reglementări sunt din bucăți (...). Mai e ceva de spus, cu privire la sectorul capre. Datorită legislației haotice, sectorul acesta de capre și oi a fost cam văduvit... de a avea acces la finanțare europeană. De ce? Fiindcă noi considerăm că gunoiul acesta de grajd, de la capre- oi și vaci e atât de nociv încât... este uraniu, ne omoară pe toți, lucru care teoretic nu este adevărat pentru că gunoiul de la animale este îngrășământ, el nu este deșeu. Dar, noi ne luăm după cum bate vântul și îl considerăm deșeu și considerăm că ne face foarte mult rău. Eu, teoretic, nu prea  sunt de acord cu acest lucru. Avem și niște legi cam haotice pe care le interpretăm și în loc să sprijinim niște sectoare, mai rău le încurcăm”, președintele Federației Sindicatelor din Agricultură „Terra”, dâmbovițeanul Florin Istrate.

 

 

Violeta Stanciu