13.10.2017 00:16

62 de proiecte europene pentru școala dâmbovițeană

62 de proiecte europene pentru școala dâmbovițeană
Galerie foto

* Aceste proiecte cu finanțare europeană se desfășoară în 37 de unități de învățământ și reprezintă un procent de 24% din totalul școlilor din județ

VIRGIL VOINESCU


În anul școlar în curs 2017-2018, școala dâmbovițeană are în desfășurare 62 de proiecte în 37 de unități de învățământ. Potrivit inspectorului școlar general adjunct, prof. Gabriela Istrate, cele 37 de unități școlare reprezintă un procent de 24% din totalul școlilor din județul Dâmbovița. „Un procent foarte bun”, a subliniat inspectorul adjunct al Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Dâmbovița.

„Dintre aceste școli 30 de unități sunt în mediul urban și șapte în mediul rural. De remarcat faptul că și grădinițele au implementat în acest an proiecte cu finanțare europeană. Din numărul total de 62 de proiecte, 42 sunt în derulare din anul școlar anterior (2016-2017) și 20 de proiecte sunt aprobate pentru anul în curs (2017-2018)”, a declarat prof. Gabriela Istrate. De asemenea a spus că lista mai include 15 proiecte aprobate în Acțiunea cheie I- Mobilități individuale și cinci pentru parteneriat strategic în care sunt implicate în integralitate școlile. „În funcție de numărul de proiecte aflate în desfășurare, de remarcat sunt: Colegiul Economic «Ion Ghica» Târgoviște cu numărul cel mai mare (6), Colegiul Național «I. Văcărescu» (5), Inspectoratul Școlar Județean Dâmbovița cu (3 proiecte), Colegiul Național „C.Carabella” (2), C. N. «C. Cantacuzino »(2)”, a mai spus inspectorul adj. precizând că la proiectele educaționale mai participă și „multe școli gimnaziale din mediul rural și urban chiar și cu câte două proiecte”.

Astfel, a amintit Școala Doicești, Grădinița „Rază de Soare” Târgoviște și alte unități de învățământ din județ. Inspectorul adj. Gabriela Istrate a spus că IȘJ Dâmbovița derulează „ca partener al școlilor din județ”, în total trei proiecte importante. Primul este început din anul trecut fiind intitulat „Inovare prin arte creative”, și se derulează în parteneriat cu 18 instituții din Regatul Unit al Marii Britanii, Spania și Turcia. În cadrul proiectului trei instituții colaboratoare sunt similare cu inspectoratul, „sunt autorități regionale”, iar în județ parteneri sunt: Casa Corpului Didactic, Școala Gimnazială „Elena Donici Cantacuzino” din Pucioasa și Școala Gimnazială „Coresi”-Târgoviște. „Proiectul își propune să îmbunătățească metodele de predare, competențele profesorilor prin implicarea artelor creative în predarea la clasă mai ales la copii de vârstă școlară mică prin folosirea muzicii, a desenului, în predarea noțiunilor de matematică, de științe”, a arătat prof. Gabriela Istrate cu precizarea că fiind un proiect deja în derulare toate școlile participante au obținut rezultate deosebite. Alte proiecte ale IȘJ Dâmbovița derulate în parteneriat cu școlile din județ, care sunt beneficiarii direcți, mai sunt: „Competențe digitale în acțiune” cu derulare timp de trei ani, cu parteneri din Marea Britanie și Spania, „Tinerii care nici nu învață nici nu lucrează, o provocare pentru Europa”, partenerii fiind din Marea Britanie, Suedia și Finlanda, la acestea adăugându-se și alte două proiecte în cadrul Programul Operațional Capital Uman (POCU).