24.04.2017 00:17

54 de fermieri dâmbovițeni au optat pentru programul de tomate

54 de fermieri dâmbovițeni au optat pentru programul de tomate
Galerie foto

❚ Explicația directorului Direcției Agricole Dâmbovița, ing. Ion Oprea, este că în județul nostru cultura tomatelor nu este una de tradiție, așa cum se întâmplă în alte zone ale țării, unde s-au depus deja sute de solicitări ❚ Programul, derulat la nivel national, vizează relansarea producției de tomate în România, iar statul le garantează celor înscriși suma de 3000 euro pentru 1000 mp cultivați cu tomate

VIOLETA STANCIU


Până în momentul de față, doar 54 de fermieri din județul Dâmbovița s-au arătat interesați de programul derulat la nivel național care vizează relansarea producției de tomate în România! Și cum acest program se întinde pe mai mulți ani, lista rămâne deschisă pentru cei care doresc să se lanseze în cultura tomatelor, mai ales că statul le garantează suma de 3000 euro pentru 1000 mp cultivați cu tomate. Explicația directorului Direcției Agricole Dâmbovița, ing. Ion Oprea, vizavi de această situație este că în județul nostru cultura tomatelor nu este una de tradiție, așa cum se întâmplă în alte zone ale țării, unde s-au depus deja sute de solicitări. O altă cauză a numărului mic de fermieri înscriși în program, cel puțin momentan, este lipsa surselor de încălzire a serelor, știut fiind faptul că roșiile trebuie să ajungă pe piață în lunile mai și noiembrie.

„Din păcate, pe programul de tomate, avem la acest moment 54 de cereri, la nivelul județului Dâmbovița, dar încă mai este timp de a veni în acest program. Numărul mi se pare mic, ținând cont că noi avem bazine legumicole importante și mă refer la Băleni, Târgoviște (Sârbi), Lungulețu, zona Găești. Numai că drept și adevărat este faptul că în aceste zone cultura tomatelor nu este preponderentă. Deci acești legumicultori nu se ocupă de cultura tomatelor, pentru că până la urmă specializarea pe anumite culturi este o tradiție și de regulă sunt puțini cei care își schimbă obiceiul. Mai ales că, în cadrul acestui program de tomate, pentru a scoate roșiile până la sfârșitul lunii mai sau din noiembrie încolo, obligatoriu îți trebuie o sursă de căldură, ceea ce marea majoritate a legumicultorilor din județul nostru nu o are. Celor 54 de fermieri, care au depus cerere la noi, li s-au făcut deja 6 vizite în teren, pentru că au plantat tomatele. Eu zic că or să mai vină și alte solicitări, pentru că se termină salata, ridichiile și ceapa verde și atunci se pot apuca de tomate. Ținând cont că programul se întinde pe mai mulți ani, cred că or să fie din ce în ce mai mulți beneficiari. Nu e o limită”, ne-a declarat directorul Direcției Agricole Dâmbovița, ing. Ion Oprea.