16.11.2021 00:15

Școlile primesc noi teste de COVID-19 pentru elevi

Școlile primesc noi teste de COVID-19 pentru elevi
Galerie foto

*Reprezentanții Ministerului Sănătății au anunțat că testele de salivă pentru elevi vor fi efectuate de personalul medical, iar acolo unde nu există, acestea vor fi realizate chiar de profesori

*Cătălina Homeghiu, inspectorul școlar general al județului Dâmbovița. a declarat că încă nu a venit o procedură oficială din partea Ministerului Sănătății privind administrarea testelor pentru elevi

 

La sfârșitul săptămânii trecute, Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a aprobat printr-o hotărâre, abilitarea Ministerului Sănătății în vederea elaborării metodologiei de administrare în unitățile de învățământ a testelor rapide antigen non-invazive efectuate din proba de salivă. De asemenea, reprezentanții Ministerului Sănătății au anunțat că testele de salivă pentru elevi vor fi efectuate de personalul medical, iar acolo unde nu există, acestea vor fi realizate chiar de profesori. Andrei Baciu, secretarul de Stat al Ministerului Sănătății, a precizat că în clipa de față se urmărește finalizarea protocolului, după care testele vor ajunge în școli.

Acesta a fost întrebat ce se va întâmpla în cazul în care un profesor refuză să efectueze testul unui copil? Secretarul de stat a răspuns că profesorul nu ar avea motive să refuze, deoarece procedura nu va fi un complicată și va fi prezentată modalitatea generală prin care aceste teste se desfășoară. Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu a declarat că nu este exclusă varianta unui eventual instructaj pe care profesorii îl pot primi.

Tot ministrul Cîmpeanu a anunțat că testele vor sosi în școli cel mai probabil în a doua partea a acestei săptămâni. Cătălina Homeghiu, inspectorul școlar general al județului Dâmbovița a declarat că încă nu a venit o procedură oficială din partea Ministerului Sănătății privind administrarea testelor pentru elevi.

,,Am fost și noi anunțați că testele vor ajunge săptămâna aceasta. Momentan nu avem procedura de administrare a testelor de la Ministerul Sănătății, probabil va sosi în aceste zile de la DSP. Noi avem  aproximativ 66.500 de elevi, care trebuie să facă două teste pe săptămână. Vedem pentru ce perioadă vom avea aceste teste”, a precizat prof. Cătălina Homghiu, inspectorul școlar general al Inspectoratului Școlar Județean Dâmbovița.

Ștefan Khalil