07.08.2018 00:19

Șanțul și Valul Cetății, sub "asaltul" gunoaielor

Șanțul și Valul Cetății, sub
Galerie foto

*Deși Primăria a reușit să-l reabiliteze și igienizeze, Șanțul și Valul Cetății a redevenit raiul gunoaielor, precum resturi menajere, pet-uri, fragmente din demolări de construcții și pavaje

*Monumentul istoric datează de la jumătatea sec. al XVII-lea, din timpul domniei voievodului Matei Basarab, care a avut reședința domnească la Târgoviște, capitala pe atunci a Țării Românești

PETRE DRĂGUȚOIU


 

Șanțul și Valul Cetății, monument istoric din Târgoviște pe care conducerea Primăriei a reușit să-l reabiliteze și igienizeze, se află, din păcate, sub „asaltul” gunoaielor, precum resturi menajere, pet-uri, fragmente din demolări de construcții și pavaje etc.

Șansa de a avea un asemenea monument istoric, care poate fi amenajat ca o oază de vegetație, un plămân viu al orașului, pe un parcurs care traversează municipiul, este o raritate națională și o readucem iar în prim-planul conducerii Primăriei și al opiniei publice. Și, evident, și în atenția unor instituții abilitate, precum Garda Județeană de Mediu și Direcția Județeană de Sănătate Publică.

Istoricul monumentului

Șanțul și Valul Cetății, cu denumirea completă, datează de la jumătatea sec. al XVII-lea, din timpul domniei voievodului Matei Basarab, care a avut reședința domnească și capitala la Târgoviște. Acesta a realizat și o parte foarte importantă a Palatului de la „Curtea Domnească” Târgoviște, inclusiv o parte din zidurile de incintă, a făcut prima baie cu abur prin olane de ceramică și este pictat printre ctitori în pronaosul Bisericii Mari Domnești „Adormirea Maicii Domnului”.

A fost nevoit, odată cu perfecționarea armelor de foc de mare putere în secolul al XVII-lea, să construiască, pentru apărarea Capitalei Țării Românești, Șanțul și Valul Cetății, primul adânc de 3 metri și umplut cu apă, cel de-al doilea, dublându-l spre interior, de dimensiuni asemănătoare, pentru deplasarea carelor de luptă și ale soldaților.

Construcția, de o mare originalitate și unicitate, care folosea formele de relief, apăra orașul în lațurile de nord, vest și sud, cea din est fiind apărată natural de lunca râului Ialomița.