04.10.2021 00:19

450 milioane euro fonduri UE pentru apă și canal în Dâmbovița

450 milioane euro fonduri UE pentru apă și canal în Dâmbovița
Galerie foto

*Proiectul prevede reabilitarea, extinderea și înființarea de rețele noi de alimentare cu apă și canalizare în 52 de localități și realizarea de investiții complementare în alte 9 UAT-uri

*„Prin acest proiect vor beneficia aproximativ 120.000 de dâmbovițeni de rețele noi și de reabilitări de rețele de canalizare”, a declarat președintele CJD, Corneliu Ștefan

 

În sfârșit, cel mai important proiect regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată, POIM, a demarat în județul Dâmbovița pentru mai multe localități. Semnarea contractelor de către Consiliul Județean Dâmbovița a avut loc în cadrul unei conferințe de presă susținute joi, în Sala Unirii a Palatului Administrativ din Târgoviște!

„Avem banii necesari pentru a asigura cea mai bună alimentare cu apă”

„Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată în județul Dâmbovița”, ce se va bucura de o finanțare în valoare de 449.874.319 Euro, echivalentul a 2.225.573.245,96 lei, în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare (POIM), prevede reabilitarea, extinderea și înființarea de rețele noi de alimentare cu apă și canalizare în 52 de unități administrativ-teritoriale (UAT-uri) - comune, orașe, municipii - și realizarea de investiții complementare în alte 9 UAT-uri.

La eveniment au participat președintele CJD, Coneliu Ștefan, însoțit cei doi vicepreședinți, Luciana Cristea și Antonel Jîjîie, primarul municipiului Târgoviște - Daniel Cristian Stan și directorul Companiei de Apă Târgoviște - Adrian Dumitru. Președintele CJD, Corneliu Ștefan, a transmis următoarele:

„Asistăm la un moment istoric pentru județul Dâmbovița, semnăm contractul privind proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată din județul Dâmbovița. A fost nevoie de mai puțin de un an să deblocăm acest proiect, acum un an de zile proiectul era în totalitate blocat, și îmi asum ceea ce spun, iar împreună cu primarul municipiului Târgoviște, Primăria Târgoviște - Consiliul Local Municipal Târgoviște fiind acționarul majoritar al Companiei de Apă, împreună cu conducerea CATD, cu consultantul și cu primarii din cele 52 de localități, am deblocat acest proiect major pentru județul Dâmbovița. A fost un efort de echipă, fiecare s-a implicat la cel mai înalt nivel. Obiectivul general al acestui proiect regional este acela de a continua dezvoltarea infrastructurii de apă și apă uzată prin promovarea unor investiții care să se alinieze la normele și cerințele europene.

Impactul acestui proiect este uriaș pentru județul nostru, iar prin amploarea lucrărilor și prin numărul localităților care vor beneficia de acest proiect. Pot spune că județul Dâmbovița se va transforma într-un șantier începând cu anul 2022. Vom lucra la reabilitarea, extinderea și înființarea de rețele noi de alimentare cu apă și apă uzată în cele 52 de localități, de la municipii până la comune, iar 9 unități administrativ teritoriale vor beneficia la rândul lor de investiții complementare. Serviciile de alimentare cu apă vor cunoaște o îmbunătățire vizibilă.

Avem banii necesari pentru a asigura cea mai bună alimentare cu apă pentru peste 120.000 de dâmbovițeni. Pe lângă alimentarea permanentă cu apă și creșterea accesului la aceste servicii, am avut în vedere și calitatea acesteia. Prin acest proiect, apa potabilă livrată la populație va fi în permanență controlată. O altă mare problemă căreia îi punem capăt de astăzi, prin acest program, se referă la serviciile de canalizare.

Prin acest proiect vor beneficia aproximativ 120.000 de dâmbovițeni de rețele noi și de reabilitări de rețele de canalizare. Legat de partea financiară, așa cum am spus, este un moment istoric, este cel mai mare proiect din punct de vedere valoric din istoria județului Dâmbovița, valoarea fiind de peste 2,2 miliarde lei, aproximativ 449 de milioane de euro, valoare cu tot cu TVA. Avem țintele bine stabilite… Ne-am propus înființarea a peste 300 km rețele noi de distribuție a apei potabile și reabilitarea a 60 km de rețele. Pentru transportul apei brute de la stația de tratare vom înființa 198 km de rețea.

De asemenea, pentru compensarea consumului orar, rezerva necesară pentru combaterea incendiilor, dar și rezervele pentru diferite cazuri, vom înființa 8 rezervoare de înmagazinare a apei. Nu în ultimul rând, vom construi 8 stații de tratare noi. Pe lângă cele 8 rezervoare specifice în acest proiect, vom construi 17 rezervoare de înmagazinare a apei potabile.  În ceea ce privește rețelele de canalizare, vom avea o rețea nouă de 448 km, astfel vom crește nivelul colectării apelor uzate, iar dâmbovițenii vor avea condiții de trai normale. Vom mai realiza și 133 km de conducte colectoare și conducte de refulare sub presiune.  Datorită anvergurii acestui proiect și apariției de noi consumatori de apă, dar și creșterea nivelului volumului de ape uzate, în acest program vom înființa încă două noi stații de epurare.

Nu în ultimul rând, toate sistemele de apă și de canalizare din județul Dâmbovița vor fi automatizate. În aceste condiții, proiectul mai prevede realizarea unui dispecerat regional SCADA, al celor 18 dispecerate locale și vom monitoriza parametrii de funcționare a rețelei de alimentare cu apă și automatizarea echipamentelor din stațiile de pompare a apei uzate.  Este o investiție importantă atât din punct de vedere financiar, dar nu în ultimul rând, este o investiție importantă pentru creșterea nivelului de trai al dâmbovițenilor. (…)

Perioada de implementare este până la 31 decembrie 2023. Acum un an  acest proiect era total blocat, avea o întârziere de 18 luni. În primul rând Consiliul Județean Dâmbovița a avut un merit în blocarea acestui proiect. Ceea ce nu s-a făcut în 18 luni, de când am ajuns președintele Consiliului Județean s-a făcut în 6 zile. Toate certificatele de urbanism pentru acest proiect le-am realizat în fix 6 zile și au avut o întârziere de 18 luni.

De astăzi alte trei loturi au fost validate de sistemul de achiziții publice, sunt vizibile pentru toți operatorii, îi așteptăm să vină la licitații. Le-am spus celor din conducerea CATD că sunt nemulțumit de ritmul în care se mișcă din punct de vedere al achizițiilor, dar sper ca de astăzi în maxim 3 luni să avem toate cele 17 loturi, așa cum am promis, până la sfârșitul anului, iar anul viitor să închidem licitațiile și să începem să lucrăm în fiecare localitate”.

„Este cea mai mare investiție a județului Dâmbovița”

Următorul mesaj a fost al primarului municipiului Târgoviște, Daniel Cristian Stan: „Este într-adevăr un moment foarte important, cea mai mare investiție a județului Dâmbovița este la un moment de debut, fiind semnat contractul de finanțare. Vreau să abordez problema și dintr-o altă perspectivă… Este foarte importantă obținerea banilor, bineînțeles, dar la fel de importantă este și implementarea acestui proiect. De la momentul la care se fac licitațiile de execuție, probabil că unele contracte de execuție se vor semna în perioada următoare, este esențial ca execuția să se deruleze în condiții optime, din mai multe considerente: accesarea banilor europeni și încadrarea în cadrul perioadei aferente posibilității accesării banilor pe acest proiect, trebuie să se lucreze, să se facă situații de lucrări, să se factureze, să se atragă bani. Acesta este mecanismul care este utilizat.

De asemenea, nu trebuie să ignorăm și faptul că vor fi lucrări importante care vor genera un anumit tip de disconfort pe ceea ce înseamnă infrastructură, și aici trebuie să fim atenți și să avem discuții cu constructorul, strategii de lucru, astfel încât toate aceste probleme să fie depășite, să fie anticipate și găsite soluții nu când deja ne lovim de o anumită problemă. La fel de important, și asta în calitate de reprezentant al acționarului majoritar al Companiei de Apă, în urma acestui proiect trebuie ca sistemele de alimentare cu apă, ca sistemele de canalizare, să fie profitabile, toate, fără a se genera o majorare de tarif. Lucrul acesta este foarte important pentru că până la urmă activitatea noastră se realizează în folosul comunităților locale.

Despre asta este vorba, iar echipei de implementare a acestui proiect îi revine o responsabilitate deosebită, ce mai mare responsabilitate pe care a avut-o până acum vreo echipă de implementare și lucrul acesta trebuie din nou foarte bine înțeles. În rest, dacă lucrurile vor fi gestionate așa cum trebuie, și sunt convins că așa va fi, proiectul va aduce beneficii extraordinare județului Dâmbovița și trebuie să profităm de fiecare euro care face obiectul acestui contract de finanțare care are cea mai mare valoare înregistrată vreodată în cadrul unei investiții din județul Dâmbovița și probabil și cel mai mare număr de beneficiari ai acestui proiect”.

„Am reușit după atâția ani să implementăm acest mega-proiect”

Nu în ultimul rând,  Adrian Dumitru, directorul Companiei de Apă Târgoviște, a vorbit despre importanța acestui mare proiect. „Ceea ce s-a spus până acum este corect, dar vreau să fac câteva precizări… Vreau să asigur pe această cale că, din punct de vedere al implementării proiectului, Compania de Apă va fi în alertă în toată perioada aceasta. Este un mega-proiect, am reușit după atâția ani să implementăm acest proiect și vreau să mulțumesc președintelui Consiliului Județean Dâmbovița, proiectantului, primăriilor, UIP-ului, pentru că s-a muncit foarte mult în ultima perioadă. Compania de Apă își va însuși toate atribuțiile și vă garantez încă o dată că va sta la dispoziția dumneavoastră. Să fie într-un ceas bun!”.

Ștefan Khalil