18.03.2014 07:20

320 de miliarde pierdute de CJD din corecții financiare

320 de miliarde pierdute de CJD din corecții financiare
Galerie foto

❚ …iar totalul sancțiunilor încă nu a fost calculat, existând procese pentru restul corecțiilor, dar și lucrări care încă nu au fost decontate, fiind blocate de anchetele penale derulate de OLAF și DNA ❚ Din totalul corecțiilor, peste 100 de miliarde au fost plătite chiar din bugetul Consiliului Județean Dâmbovița ❚ Banii astfel pierduți din corecții puteau fi investiți în alte obiective de interes pentru județ, cum ar fi asfaltarea a 53 de kilometri de drumuri ❚ Vizat de anchete, fostul președinte al CJD, Florin Popescu, s-a interesat de situația corecțiilor aplicate proiectelor cu fonduri europene accesate în mandatul său

 

ANDREI VASILIU


 

Președintele CJ Dâmbovița, Adrian Țuțuianu, a venit ieri cu noi precizări despre situația corecțiilor financiare care cocoșează bugetul județean. În cadrul unei conferințe de presă, Adrian Țuțuianu a ținut să răspundă solicitărilor presei, precum și ale unor politicieni, legate de sancțiunile primite de forul administrativ pentru fiecare dintre proiectele europene accesate în mandatul fostului președinte Florin Popescu.

“Am considerat că este util să vă arăt ce s-a plătit, cine a plătit. Într-o formulă generală, cel care a plătit este poporul român, chiar dacă au fost preluate prin OG 14/2013, la bugetul statului. O parte din corecții au fost suportate din bugetul CJD și suma nu este mică. Nu suntem la finalul acestei probleme”, a avertizat președintele Consiliului Județean Dâmbovița.

{GOOGLE_AD_BOX1}

Conform documentelor, CJD e bun de plată pentru următoarele corecții financiare:

 

 

 

Vizat de anchete, deputatul Florin Popescu se interesează de situația corecțiilor

Așa cum a explicat însă președintele Adrian Țuțuianu, sumele vor fi mult mai mari în final, întrucât finanțările europene nu au fost complet decontate, iar la fiecare cerere sunt reținuți bani în procentul corecțiilor aplicate, aproximativ 25% din fiecare sumă.

“Am primit o solicitare de tipul acesta de la deputatul Florin Aurelian Popescu, i-am răspuns ca să știe ce a lăsat în urmă la Consiliul Județean Dâmbovița”, a mai spus președintele Adrian Țuțuianu.

În plus, există încă procese pentru unele corecții, iar pentru altele s-a obținut în instanță suspendarea.

 

“Cel care a plătit este poporul român”

“Total corecțiilor financiare este de 32.464.019 RON. De la bugetul statului, s-au suportat în baza OG 14/2013 un total de 21.867.262 RON. Restul sumei s-a plătit însă de la bugetul CJD, respectiv 10.596.756 RON. Motivul este, pe de-o parte, că unele decontări sunt blocate de anchetele penale OLAF și DNA, în cazul Parcului Industrial de la Moreni, sau sumele au fost prea mici pentru a se încadra în prevederile ordonanței”, a mai precizat șeful forului administrativ județean.

Întrebat ce proiecte s-ar fi putut realiza la nivelul județului din banii plătiți pentru corecții, Adrian Țuțuianu a arătat că, spre exemplu, s-ar fi putut asfalta 53 de km de drumuri județene.

 

Nici măcar un singur proiect cu fonduri europene accesat de fosta administrație nu a scăpat de corecții financiare, iar banii vor fi imputați persoanelor vinovate, după ce se va finaliza și situația amenzilor primite de la ANRMAP, după cum a spus președintele Adrian Țuțuianu.